Helft mest Merensteyn binnen
Dat laat Mestac-bestuurslid Anton Vermeer uit Best desgevraagd aan Pigbusiness.nl weten. In totaal hebben nu ongeveer 100 veehouders mest aangemeld voor verwerking.„We hebben nog onvoldoende geld bijeen, maar er zijn inmiddels enkele investeerders die bereid zijn meer in te leggen. Ze hebben aangegeven graag te willen dat we snel van start gaan. We gaan binnenkort om tafel om te kijken wat de mogelijkheden hier voor zijn.ˮ
7 euro inleggeld
Boeren betalen 7 euro per ton inleggeld voor deelname aan Merensteyn. Wat vervolgens de kosten per kuub mest zijn, wil Vermeer niet kwijt. „Het ligt er nog aan voor welke techniek van verwerking we kiezen en of het rundveemest of varkensdrijfmest is. Veehouders die geïnteresseerd zijn, leggen we de prijzen graag in een persoonlijk gesprek voor.ˮ
Het project mestverwerking Merensteyn is startklaar. Vergunningen en financiering zijn rond. De inschrijvingen zijn begonnen. In het voor- en najaar zijn in een aantal regionale bijeenkomsten met name rundveehouders geïnformeerd over dit project. Het heeft er nog niet toe geleidt dat voldoende veehouders hebben ingetekend.
Vertrek John van Paassen
Afgelopen dinsdag maakte Mestac-voorzitter John van Paassen bekend op te stappen als voorzitter. De teleurstelling in veehouders die niet kiezen voor een collectieve, coöperatieve aanpak van mestafzet, maar op lagere prijzen afgaan en dus meer op korte termijn keuzes maken, was één van de redenen voor zijn vertrek.
Volgens Van Paassen rennen veel veehouders al 10 jaar achter allerlei onzekere initiatieven aan die beweren voor 10 euro per kuub het mestprobleem op te kunnen lossen. Hij vraagt zich af of de sector zich realiseert wat hen te wachten staat als komend jaar 60 tot 70 procent van het mestoverschot verwerkt moet worden.