Knaagdieren en voorlichting speerpunten bij aanpak stalbranden
De kans op een stalbrand is weliswaar klein - minder dan 0,1 procent van de stallen in Nederland wordt jaarlijks getroffen - maar het leed voor dieren, veehouders en omwonenden is groot. Minister Schouten blijft daarom van mening dat het noodzakelijk blijft om de kans op een stalbrand te verkleinen en het aantal dieren dat bij een brand omkomt, te verminderen. „En iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen”, schrijft ze in een brief over de aanpak van stalbranden.
Uit onderzoek van Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars blijkt dat problemen met electriciteit en kortsluiting de belangrijkste oorzaken van stalbrand zijn. Een tweede belangrijke oorzaak is menselijk handelen. Verder ontstaan branden door zelfontbranding van machines, broei van hooi, stro of mest, en in een enkel geval door blikseminslag.
Periodieke electrakeuring
Volgens een analyse van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is een periodieke electrakeuring de meest effectieve preventieve maatregel. Als het gaat om schade beperken scoort brand- en rookdetectie in de technische ruimte gunstig.
Het aanbrengen van dakisolatie klasse B en het compartimenteren van de technische ruimte in bestaande stallen kunnen volgens het EIB het aantal dierlijke slachtoffers verminderen, maar vergt ook hoge investeringen. Minister Schouten vindt dat niet proportioneel en geeft liever de prioriteit aan andere brandveiligheidsmaatregelen.
Sector doet het zelf
De sector heeft inmiddels zelf al maatregelen opgepakt, schrijft de minister. Periodieke elektrokeuring is opgenomen in de kwaliteitssystemen voor pluimvee, kalveren en varkens. Dat programma loopt; vrijwel alle varkens- en kalverstallen zijn al gekeurd, en voor pluimveestallen moet dat eind van het jaar zijn gebeurd. Daarna volgt iedere vijf jaar een herkeuring.
Een tweede preventieve maatregel is de verhittingsbeveiliging van elektromotoren. Die is al op 70 procent van de motoren doorgevoerd, en nieuwe motoren krijgen zo’n beveiliging automatisch.
Menselijk handelen
Om schade te beperken wil de pluimveesector brand- en rookdetectie in de technische ruimte nu verplicht maken in het kwaliteitssysteem, en ook de varkenssector wil warmtedetectie opnemen in het kwaliteitssysteem Holland Varken.
Omdat menselijk handelen nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van brand is, wordt in het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 volop ingezet op voorlichting aan ondernemers. In de komende drie jaar organiseert de sector samen met brandweer en verzekeraars zo’n 75 bijeenkomsten over brandveiligheid. Verder wordt onderzocht welke maatregelen nog meer mogelijk zijn om de kans op een stalbrand te verkleinen. Speciale aandacht, schrijft de minister, krijgt het aanvreten van kabels door knaagdieren, waardoor kortsluiting kan ontstaan.