Fotoserie: Beren houden de gemoederen bezig
De meningen bij de circa 75 bezoekers gisteravond in Dalfsen waren sterk verdeeld. Sommige varkenshouders vinden dat de sector meteen moet stoppen met het houden van beren, andere zijn van mening dat met de juiste middelen stinkers goed zijn te voorkomen. Iedereen was het er wel over eens dat er nu te veel stinkers in het supermarktschap komen. „Het is belangrijk dat deze er zo snel mogelijk uit worden gehaald.”
Geen waterdichte detectie
„Het kan niet zo zijn dat keurslagers alleen nog de gelten willen, en supermarkten de beren krijgen.” Gastspreker Jan Vernooij van Varkenshandel de Heer refereert in zijn verhaal aan het betoog van oud-slager Ad van Kasteren in de workshop. Van Kasteren is duidelijk. Hij wil geen berenvlees, omdat de kans op stinkers te groot is. „En als je eenmaal een beer op je bord hebt gehad, wil je geen varkensvlees meer.”
Volgens Vernooij zit het probleem vooral bij de niet waterdichte geurdetectie bij slachterijen. „Vorig jaar was er een overschot aan beren. Deze zijn overal geslacht, soms zonder geurdetectielijn.” Later wordt het verhaal van Jan Vernooij bevestigd in de bedrijvencarrousel door Jos Mensen. De buitendienstmedewerker van Handelshuis Schuttert zegt het bij sommige slachterijen ontbreekt aan een goede detectie. „Pas heb ik bij een bijeenkomst gehoord dat sommige slachterijen geen geurdetectie of groepsgewijze detectie aan de slachtlijn doen.”
Knaak per bal
Volgens Mensen komt het economische voordeel van beren steeds meer te vervallen. „Wij zeggen dat het voordeel een knaak per bal is. Dat is dus 5 euro per vleesvarken. Met de huidige kortingen moet je voor jezelf uitrekenen of het nog wel interessant is om beren te houden.”
De buitendienstmedewerker van Handelshuis Schuttert geeft aan dat dit niet wil zeggen dat beren niet meer gewenst zijn. „Alleen de handel kan beter met borgen weg.” Volgens Mensen moet je de huidige borgen niet meer vergelijken met vijf jaar geleden. „Borgen zijn genetisch verbeterd en het voer is er ook beter op afgestemd. Vroeger kwam je bij borgen op de Duitse Autofom niet hoger als 96 punten. De goede varkenshouders haalden misschien 97 punten. Als je nu op Duitsland levert, kun je met borgen en gelten gemiddeld op 99 punten komen. Maar dat hangt af van de eindbeer, voer en gezondheid van de dieren.”
Vaccinatie oplossing
Zoetis zegt voor het berenprobleem de oplossing te hebben. Hun vaccin Improvac zorgt dat berengeur en berengedrag volledig na twee vaccinaties verdwijnt. Alleen Nederlandse slachterijen accepteren volgens de farmaceut de gevaccineerde varkens niet. Onbegrijpelijk voor Zoetis. „In België en veel andere landen is het een omgekeerde wereld. Daar wordt het merendeel van de beren gevaccineerd en zijn er totaal geen problemen met de negatieve kanten van beren. Alleen Nederlandse slachterijen zijn één van de weinige die het niet accepteren. Waarom weten wij niet.”
Volgens Zoetis is Improvac slechts een tussenoplossing. „Genetica en voer zijn de uiteindelijke oplossing, alleen dat heeft nog tijd nodig. Terug naar castreren raadt de farmaceut de varkenshouder stellig af. „We moeten wel beseffen dat castratie niet meer wordt geaccepteerd door de maatschappij.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Leonie te Biesebeek