Longonderzoek vleesvarkens geeft inzicht in gezondheid
Longonderzoek bij varkens aan de slachtlijn levert waardevolle informatie op over de longgezondheid van vleesvarkens. Daarom heeft Ceva Santé Animale het Ceva Long Programma (CLP) ontwikkeld, een applicatie voor het scoren van longen bij slachtvarkens. Met de CLP methode kan men de aanwezigheid, het aantal gevallen en de impact van mogelijke infecties met Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyo) en Actinobacillus pleuropneumoniae (App) vaststellen.
De CLP is een gestandaardiseerde, wetenschappelijke methode, waardoor het mogelijk is om resultaten onderling te vergelijken. Wereldwijd wordt dus dezelfde methode gebruikt en kan men ook van verschillende landen de gemiddelde uitkomsten vergelijken.
De CLP applicatie wordt gebruikt tijdens het screenen van longen in het slachthuis. Volgens een vast protocol worden de zeven longkwabben individueel gescoord op de aanwezigheid van letsels of littekens. Na afloop van het CLP onderzoek ontvangen de dierenarts en de varkenshouder een rapport waarin een aantal parameters zijn weergegeven die inzicht kunnen geven in de mate waarin M. hyo en App infecties onder controle zijn. Dat zijn onder meer het percentage door pneumonie aangetaste longen en het aangetaste longoppervlak, de enzoötische pneumonie index (EP index), het percentage pleuritis en de APP index.
Op basis van deze resultaten kunnen dierenartsen en varkenshouders doelgericht werken aan een betere longgezondheid. Daarnaast is het ook mogelijk om na te gaan of een specifieke controle-aanpak zoals vaccinatie tegen één van de vermelde longaandoeningen het gewenste effect oplevert. Wanneer de CLP routinematig wordt toegepast, kan het de dynamiek van infecties met M. hyo en/of App binnen een bedrijf in beeld brengen.
Indien u interesse heeft in een CLP onderzoek voor uw bedrijf, vraag uw dierenarts voor meer informatie of neem contact op met Ceva.