Amerikaanse varkenshouders boos op Europa
![Jim Heimerl](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/79/868/jim_heimerl.-detail.jpg)
Volgens de NPPC-voorzitter is landbouw opgenomen in alle vrijhandelsovereenkomsten met de VS maar de landbouw is vaak geheel of gedeeltelijk uitgesloten van vrijhandelsovereenkomsten met de EU. Juristen zijn van mening dat de handelsovereenkomsten van de EU niet voldoen aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie, omdat ze niet betrekking hebben op 'vrijwel alle handel'.
Alleen allesomvattend akkoord
NPPC is een van de leidende stemmen van de Amerikaanse landbouworganisaties geweest door erop aan te dringen dat een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en de EU ook landbouw omvat en dat de import- en tariefbelemmeringen van de EU voor Amerikaanse landbouwproducten worden aanpakt. De organisatie en 52 andere voedsel- en boerengroepen stuurden medio december een brief naar het kantoor van de handelsvertegenwoordiger van de VS, waarin de Trump-regering werd opgeroepen er bij de EU op te blijven hameren dat alleen een echt alomvattende overeenkomst aanvaardbaar is voor de regering.
Amerikaans handelstekort
De Amerikaanse varkenshouders vinden dat de EU import- en tariefbelemmeringen de varkensvleesexport naar de op één na grootste varkensvleesconsumerende markt ter wereld ernstig beperkt en dat deze minder dan 4.000 ton in 2017 bedroeg. De Verenigde Staten exporteren meer varkensvlees naar landen zoals Chili, Costa Rica, El Salvador en Singapore dan naar de EU. Het openen van de EU-markt voor varkensvlees uit de VS kan een waarde generen van miljarden dollars. Vanwege de belemmeringen door de EU hadden de Verenigde Staten vorig jaar een handelstekort in voedsel en landbouwproducten van bijna 10 miljard euro. Dat tekort bedroeg in 2000 slechts 1,5 miljard euro.