Jan Schuttert trapt af in Zuiden

De thema-avond Markt en Vlees bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind begint donderdag 19 februari met een workshop over het uitbenen van een varkenskarkas. Oud-slager en vleesspecialist Ad van Kasteren zal de sessie voor zijn rekening nemen. Hij wil met de workshop de varkenshouder meer inzicht geven wat er met het varken gebeurd vanaf het moment dat het afgeleverd is op het slachthuis.
Geen benul van vleeswereld
Van Kasteren merkt dat er bij varkenshouders veel onwetendheid is over varkensvlees. „Varkenshouders hebben geen benul van de wereld van het varkensvlees. Dat vind ik jammer, zeker omdat beide partijen zo afhankelijk van elkaar zijn.” Omgekeerd geldt volgens hem hetzelfde. „Vleesverwerkers en slagers hebben totaal geen weet van het levende varken op het boerenerf.”
De oud-slager merkt in het veld dat zowel producenten als consumenten zoekende zijn. „Het varkensvleesassortiment moet onderscheidend zijn. Als we het alleen terugvinden op ons bord dan redden we het niet, we moeten meer aan marketing doen.”
Duwmarkt
Gastspreker is handelaar en varkenshouder Jan Schuttert. De Overijsselse ondernemer zegt dat varkenshouders duidelijk moeten gaan kiezen voor welke markt ze gaan produceren. „Dit kan voor een concept zijn of de bulkmarkt. Kies je voor de bulk dan moet je gaan castreren. Kies je voor concepten dan kun je beren houden.”
Schuttert waarschuwt de varkenshouder die van oudsher gewend is dat hij altijd zijn varkens kwijt kon. „De varkenshouderij is veranderd van een vraagmarkt in een duwmarkt. Daarom moet een varkenshouder hele goede afspraken maken met zijn afnemer.”
De avond wordt afgesloten met de bedrijvencarrousel. Tijdens de bedrijvencarrousel gaan varkenshouders in gesprek met FarmFocus, Hilckmann, Meat Friends en Zoetis. De aftrap van de Pig Business thema-avond is om 18:45 uur in de showroom van Ons Boerenerf, Banendijk 5, 6034 SV in Nederweert-Eind. De toegang voor varkenshouders is gratis.
Tekst: Ruben van Boekel