logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarkt'Varkensmarkt veranderd in duwmarkt'

'Varkensmarkt veranderd in duwmarkt'

Jan Schuttert zegt dat de varkensmarkt is veranderd van een vraagmarkt in een duwmarkt. „De garantie dat de varkenshouder altijd zijn varkens kwijt kan, is er niet meer”, zegt de handelaar en varkenshouder.

Schuttert is de gastspreker op de Pig Business thema-avond Markt en Vlees in Nederweert-Eind donderdag 19 februari. De Overijsselse ondernemer geeft zijn visie over de huidige varkensmarkt en de veranderingen die hij verwacht.

Bulkmarkt of concepten
Voor de zeugenhouder verwacht hij dat het steeds belangrijker wordt op hoeveel vierkante meter de gespeende biggen zijn gehuisvest. „Is dit 0,3 of 0,4 vierkante meter? Naar de biggen van 0,4 vierkante meter zal meer vraag zijn door de concepten. Denk bijvoorbeeld aan het Beter Leven Kenmerk.” Wat Schuttert verder opvalt, is dat de Circo- en Mycoplasma-enting de afgelopen jaren bijna standaard zijn geworden. Hij verwacht hier geen verandering in. Wel ziet hij dat een één-op-één relatie tussen zeugenhouder en mester steeds belangrijker wordt. „Het gevolg is dat naar losse koppels biggen minder vraag is.”

Schuttert zegt dat varkenshouders duidelijk moeten gaan kiezen voor welke markt ze gaan produceren. „Dit kan voor een concept zijn of de bulkmarkt. Kies je voor de bulk dan moet je gaan castreren. Kies je voor concepten dan kun je beren houden.” Hoewel er veel aandacht is voor concepten, verwacht de handelaar dat de bulkmarkt het grootste afzetkanaal blijft. „Bulk is minder risico voor de slachterij, omdat een concept eenmaal extra geld kost. En Nederlandse concepten hebben weinig betekenis over de landsgrenzen. Bovendien is het lastig voor slachterijen om ook voor de incourante delen van een conceptvarken extra geld te ontvangen.” Tot slot waarschuwt Schuttert de varkenshouder die van oudsher gewend is dat hij altijd zijn varkens kwijt kon. „De varkenshouderij is veranderd van een vraagmarkt in een duwmarkt. Daarom moet een varkenshouder hele goede afspraken maken met zijn afnemer.”

Nationale biggenadviesprijs
Om meer sturing in de varkensmarkt aan te brengen, presenteerde Jan Schuttert eind vorig jaar samen met Dirk Govers (Vaex), Jan Vernooij (Varkenshandel De Heer) en Jos Blom (Vion) het plan om een nieuwe biggennotering te lanceren. Met de Nationale biggenadviesprijs willen de vier initiatiefnemers met één nationale biggennotering helderheid schaffen richting buitenlandse kopers. Door met een toeslag in procenten op de basisprijs te gaan werken, willen ze de aanbodsturing per seizoen stimuleren.

Een commissie moet de prijs wekelijks vaststellen. De commissie moet volgens de initiatiefnemers uit handelaren, zeugenhouders en vleesvarkenshouders bestaan. Met deze insteek willen ze dat alle partijen voordeel halen uit de nieuwe biggenprijs.

85-jarig bestaan
Dit jaar viert Handelshuis Schuttert zijn 85-jarig bestaan. Jan en Marian Schuttert zijn de derde generatie van de familie Schuttert die van huis uit in de varkenshandel zit. In 1988 werd het eerste varkensbedrijf gekocht. Inmiddels heeft de familie zes varkensbedrijven, variërend van fokkerij, vermeerdering en vleesvarkens, akkerbouwbedrijf en een paardenbedrijf. In totaal heeft Schuttert 60 mensen in dienst, waarvan 18 medewerkers op de varkensbedrijven, 5 op het paardenbedrijf en 3 op het akkerbouwbedrijf. Daarnaast zijn er 27 chauffeurs, 3 mensen op kantoor, 1 planner en 3 mensen in de buitendienst voor de in- en verkoop van biggen en vleesvarkens. Samen met zijn vrouw Marian vormt Jan Schuttert de directie van het bedrijf. Een half jaar geleden volgde de laatste grote uitbreiding. Handelshuis Schuttert nam de varkenshandel van Johan van Schipstal uit het Brabantse St. Hubert over. Met deze overname wil de Overijsselse ondernemer zijn positie in het Zuiden versterken.

Tekst: Ruben van Boekel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top