Bedrag dat in het nieuwe fonds gestopt wordt is nog niet bekend
Nieuw fonds om asbestverwijdering te versnellen
De in 2016 opengestelde subsidie heeft goed gewerkt. Dat schreef staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag aan de Tweede Kamer. Hiervoor was 75 miljoen euro beschikbaar. Dat was 4,5 euro voor iedere gesaneerde vierkante meter met een maximum van 25.000 euro per adres.
Nieuw fonds voor verdere versnelling
Momenteel resteert er in Nederland nog zo'n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. Na 2024 is zo’n dak verboden. Voor een verdere versnelling van sanering bereiden het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de provincies, gemeenten, banken en de Rijksoverheid een fonds voor. Dat wordt een fonds waar zowel particulieren als agrariërs terechtkunnen: niet iedereen kan het saneren van een asbestdak zomaar betalen. Partijen proberen juist die doelgroep te ondersteunen bij financiering. Het fonds vervangt de huidige subsidieregeling en moet in 2019 in de lucht zijn. Het is volgens woordvoerder Koolen nog onbekend om welk bedrag het gaat en hoe vergoedingen eruit gaan zien.
Snellere sanering
In 2015 werd ongeveer 7 miljoen vierkante meter gesaneerd, in 2016 bijna 10 miljoen vierkante meter en in 2017 10,8 miljoen. Afgelopen jaar zal naar verwachting uitkomen op ruim 12 miljoen vierkante meter. Het ministerie en de betrokken partijen zien met het nieuwe fonds bovendien mogelijkheden voor verdere versnelling.
Asbestdaken na 2024 verboden
Asbest is schadelijk voor de gezondheid en daken met asbest zijn de grootste bron van asbestvezels die nog aanwezig is in het milieu. Het is in Nederland al sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken in de bouw. Na 2024 zijn ook bestaande daken verboden. De Tweede Kamer stemde op 16 oktober 2018 met brede steun in met het betreffende wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven. Dat voorstel ligt momenteel in de Eerste Kamer. Door het opraken van de landelijke subsidie kwam de verantwoording voor de asbestverwijdering eenzijdig bij de dakeigenaren te liggen. Het saneren van alle 95 miljoen vierkante meter asbest op agrarische daken vóór 2024 zou een onmogelijke opgave zijn.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat