POV weerlegt cijfers Varkens in Nood
Volgens een dinsdag door Varkens in Nood gepresenteerd onderzoek produceert Nederland jaarlijks 2,5 miljoen meer biggen dan uit de officiële cijfers zou blijken. Dit stelt de organisatie op basis van een analyse van cijfers uit diverse onafhankelijke bronnen zoals de binnenlandse productie, de export en mestproductie. Volgens de POV komt het verschil dat Varkens in Nood constateert waarschijnlijk voort uit het verkeerd interpreteren van cijfers en het vergelijken en combineren van appels en peren. De POV erkent dat er jaarlijks een aantal bedrijven (in 2017 zo’n dertig) is veroordeeld wegens het houden van meer varkens dan toegestaan. Echter in de verste verte geen 2,3 miljoen dieren. De POV onderstreept dat de NVWA toeziet op de dieraantallen. Overtredingen gaan door naar het OM voor veroordeling. Daar blijft uiteindelijk een relatief kleine groep van over. Fraude op bedrijven in dieraantallen is relatief gering en ook het illegaal afzetten van varkens (export) is niet aan de orde.
Dierplaatsen
Na een korte bestudering van het rapport betwist de POV de juistheid van de cijfers. Volgens de POV gaat Varkens in Nood uit van zeugen, waar het in werkelijkheid om stalplaatsen gaat. Janssen: „De zeugencijfers die worden opgegeven door varkenshouders betreffen het aantal dierplaatsen op het bedrijf, niet het aantal zeugen (CBS-cijfers). Niet alle dierplaatsen worden (op ieder moment) benut. Daarnaast worden ook dierplaatsen benut voor opfokzeugen die voorlopig geen biggen werpen.” Volgens de POV rekent Varkens in Nood óók een kleine dertig biggen toe aan lege dierplaatsen en aan biggen die nog in de opfokfase zitten. De POV betitelt dit als een behoorlijke misser in de berekening van de dierenorganisatie. Ze onderstreept dat het aantal varkens dat in Nederland gehouden mag worden, wordt begrensd door het aantal dierrechten. Een niet door cijfers van bijvoorbeeld het CBS.
Duitsland
POV zegt nog geen commentaar te kunnen geven over het grote verschil tussen de Nederlandse exportcijfers van varkens naar Duitsland en de importcijfers van Duitsland. Zo zou Duitsland 1,1 miljoen varkens meer importeren uit Nederland, dan Nederland uitvoert naar Duitsland. Volgens de POV is illegaal afzetten van varkens naar Duitsland onmogelijk. Illegale dieren worden niet geaccepteerd door afnemers, je kunt daar nergens mee terecht. De exportkeuringen zijn streng en de NVWA ziet er op toe. Daarnaast worden alle transportbewegingen van varkens geregistreerd binnen het betrouwbare I&R-systeem. De POV zegt op dit moment niet te weten welke systematiek Duitsland hanteert voor de importtellingen. Volgens de POV is het wel algemeen bekend dat exportcijfers betrouwbaarder zijn dan importcijfers. Dat heeft te maken met de wijze van verzamelen van gegevens.
Relatie POV - Varkens in Nood
Met het verzoek om wederhoor kreeg de POV pas dinsdagmiddag via RTL een deel van het onderzoek toegezonden. Het volledige rapport mocht de POV niet inzien. De reden dat de POV het rapport niet vooraf van Varkens in Nood heeft ontvangen heeft de POV volgens Hans Baaij van Varkens in Nood aan zichzelf te danken. Hans Baaij: „We sturen de POV vooraf geen rapporten meer wegens slechte ervaringen in het verleden. Zo schond de POV eerder een embargo door direct met het rapport naar buiten te treden. Een andere keer kregen we geen enkele reactie. We zijn er nu helemaal klaar mee. Met het POV valt niet te communiceren.” In een reactie stelt de POV zich totaal niet te herkennen in de beschuldigingen van Baaij. Volgens voorzitter Linda Janssen heeft de POV Varkens in Nood vorige week benaderd, omdat ze signalen kreeg over het op hande zijnde onderzoek en het openbaar maken daarvan. „Varkens in Nood wilde ons op geen enkele wijze inhoudelijk te woord staan of het onderzoek met ons delen. Wij mogen niet checken of de informatie, die zij naar buiten gaan brengen, klopt. Wederhoor is niet gewenst. Als openheid en transparantie in ‘onderzoeken’ niet mogelijk zijn, dan mag je aannemen dat er het nodige op het onderzoek is aan te merken en dat Varkens in Nood negatieve bedoelingen heeft met het naar buiten brengen van de door hen verzamelde informatie.”
Laster en smaad
Linda Janssen onderstreept dat Varkens in Nood de sector blijft teisteren met onjuiste getallen en conclusies. „Dit met slechts één doel: de varkenshouderij verbannen uit Nederland. Wij zijn deze laster en smaad meer dan zat! Dit soort media-acties dragen niet bij aan verdere verduurzaming van de sector.”