'Prijs varkensvlees gehalveerd sinds 1965'
Het consumentenprogramma Radar besteedde gisteravond aandacht aan de prijzen van varkensvlees en vroeg zich af of varkensvlees te goedkoop is. Hertsenberg keek naar het verleden en vertelde dat consumenten alleen in opstand komen als voedselprijzen exorbitant stijgen. Maar dat doen de prijzen van varkensvlees dus al jaren niet meer.
Hans Baay van de stichting varkens in Nood kwam ook aan het woord en vertelde dat de supermarkten de ketenregiseur zijn en eigenlijk bepalen hoe varkens in Nederland worden gehouden.
Consumenten werd gevraagd voor welk stukje varkensvlees ze zouden kiezen: goedkoop, duurder of duur vlees. De antwoorden waren verschillend. Sommige kozen het goedkopere stukje omdat hun inkomen te laag is om meer geld aan vlees te kunnen besteden. Anderen kozen het duurste vlees. Maar waarom wisten ze niet. „Als ik maar een goed stuk vlees heb”, zei één van de consumenten.
7 euro per kilogram
Varkenshouder Carel van de Putten vertelde dat hij met 2.300 vleesvarkens te weinig varkens heeft voor een levensvatbaar bedrijf. Hij vindt dat de prijs van varkensvlees ongeveer 7 euro per kilogram moet zijn. Dan kan iedereen er een goede boterham aan verdienen.
Ook vertelde Van der Putten dat hij wel meer varkens buiten wil gaan houden, maar de consument eerst bereid moet zijn om meer voor het vlees te willen betalen. „De supermarkten zijn daarin leidend”, stelde de varkenshouder. „Maar als Aldi en Lidl de prijs laag houden en de consumenten blijven daar het varkensvlees kopen, moeten die andere supermarkten mee”
De overkoepelende organisatie van supermarkten het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Jumbo en Albert Heyn wilden niet reageren in de uitzending. De NVV en LTO Varkenshouderij reageerden per brief en wilden niet in de uitzending aan het woord komen.
Europa-breed veranderen
Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers van de PvdA zei dat supermarkten een cruciale rol spelen en de sleutel voor verdere verduurzaming in handen hebben. „De boeren willen wel.”
Ook vertelde Dikkens dat veranderingen Europa-breed ingevoerd moeten worden omdat er anders sprake is van oneerlijke concurrentie en Nederlandse boeren benadeeld worden ten opzichte van bijvoorbeeld Duitse.
Bekijk hier de uitzending van Radar.