Sojateelt in Gelderland in 2019 het lucratiefst
De sojateelt is in 2013 in Nederland door Agrifirm geïntroduceerd. De vraag naar duurzaam geteelde, regionale en gegarandeerd GMO-vrije soja neemt toe. Praktijkresultaten met de huidige rassen en nog beperkte teeltervaring geven nu al aan dat soja volgens Agrifirm gemiddeld genomen kan concurreren met granen. Sojateelt heeft de potentie om van vaste waarde te zijn in de Nederlandse bouwplannen.
Forse opbrengstverschillen
Terugkijkend op het teeltseizoen van 2018 constateert het mengvoerbedrijf dat het ook voor soja een uitdagend jaar is geweest. Behalve dat het droog was, is het op sommige plaatsen (vooral rond het zaaien) ook te nat geweest. Dankzij de gunstige weersomstandigheden zijn de sojabonen vanaf half september over het algemeen onder droge omstandigheden geoogst met gemiddeld 16,1 procent vocht. Er zijn echter forse opbrengstverschillen. Dat komt door de extreme droogte en zeker ook doordat meer dan de helft van het areaal op zandgrond lag. De spreiding in het eiwitpercentage is net zo groot.
2.020 kilo eiwit
In 2016 is in de Green Deal Soja afgesproken dat er binnen enkele jaren 10.000 hectare soja op de Nederlandse akkers moet groeien. Deze ambitie is gesloten tussen tussen coöperatie Agrifirm, de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Binnen de Agrifirmpool voor soja werd in 2018 bij 91 deelnemers 475 hectare soja geteeld. De gemiddelde opbrengst was 2.600 kilo per hectare. Bij de beste 25 bedrijven was dit 3.300 kilo per hectare. Dat lag in 2017 500 kilo hoger. Het gemiddelde eiwitgehalte lag in 2018 op 38,3 procent. De focus bij Agrifirm ligt op het verhogen van het aantal kilogrammen eiwit per hectare. De ambitie is ‘Op naar 2.020 kilo eiwit per hectare'.
Leren van ervaringen
„Doordat de teelt van soja in Nederland nog in de beginfase zit, krijgen we nog altijd te maken met nieuwe omstandigheden”, meldt Henk Vermeer. „De uitzonderlijk droge zomer is terug te zien in de opbrengsten, maar is tegelijkertijd iets waar we van kunnen leren. Telen onder nieuwe omstandigheden geeft nieuwe informatie, waarmee we de teelt nog verder kunnen optimaliseren.”
Sojapool 2019
De inschrijving voor de sojapool van 2019 is inmiddels geopend. Sojateelt heeft een goede kans van slagen in Nederland; dat hebben zelfs in het extreme jaar 2018 meerdere percelen laten zien. Boeren kunnen een perceel inschrijven met een minimale oppervlakte van 5 hectare. Agrifirm heeft het rassenpakket aangepast zodat alleen de beste rassen overblijven. Naast een goed eiwitgehalte zijn ook vroegheid en voldoende opbrengst voorwaarden bij de keuze van het juiste ras. Op basis van de praktijk- en proefresultaten van de afgelopen jaren gaat Agrifirm in 2019 werken met de volgende rassen:
- Obelix en Viola voor het Zuiden
- Obelix en Adsoy voor het Noorden
Subsidieregelingen
De inmiddels beschikte subsidieregeling van de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant geeft de sojateelt in deze gebieden een extra impuls. De bedragen zijn:
- Gelderland 70 euro per ton (43 euro + restant 2018)
- Noord-Brabant 43 euro per ton
- Limburg 53 euro per ton (43 euro + restant 2018)