D66-er De Groot: 'LTO en POV kunnen beloftes biggensterfte niet nakomen'
Tien jaar geleden hadden de sectorvertegenwoordigers tegenover toenmalig minister Gerda Verburg afgesproken om de biggensterfte te doen afnemen. Maar nu dit niet is gelukt, wil De Groot ook niet dat de overheid dit afdwingt. „Dan stapel je weer regel op regel. Bovendien moet je bedenken hoe je die regels gaat handhaven.” Daarom stelde hij voor om afspraken te maken in ketenverband. Want boeren zitten volgens hem vast aan de wensen van de rest van de keten, en hebben geen ruimte om zelf hun afspraken na te komen.
Geboortestaten
Voor Frank Futselaar (SP) was dat te vrijblijvend. „Als we dat doen, als we afspraken maken met een ander deel van de keten, kunnen we over tien jaar concluderen dat het daar ook niet heeft gewerkt”, voorspelde hij. En daar wil hij niet op wachten. Hij stelde voor om geboortestaten bij te houden. Bij de boeren waar een bovengemiddelde sterfte optreedt, moet de overheid actie ondernemen. „Dat hoeven wat mij betreft geen boetes te zijn”, vertelde hij. „Het kan ook bijvoorbeeld een verplichting zijn om samen met de veearts een plan op te stellen om de sterfte te laten dalen.”
Zorgelijk
Minister Schouten stelde dat ze de ontwikkeling zorgelijk vindt. Ze maakt er een speerpunt van om de sterfte terug te dringen, vertelde ze. Maar daarbij wil ze de boer wel nog een kans geven. „Want er zijn ook boeren die wel een lage biggensterfte bereiken. Het kan dus wel”, vertelde ze.
Zij wil alle partijen bij elkaar roepen - dierenartsen, erfbetreders en boeren zelf - om een plan te maken. De bedrijven waar biggensterfte laag is, moeten in dat plan een benchmark worden; een voorbeeld waarvan andere bedrijven de aanpak kunnen volgen. Sancties en extra regels vindt ze geen optie. „Ik probeer de sector mee te krijgen”, vertelde ze. „Ik kan dan wel wat maatregelen nemen die het optisch goed doen en in de praktijk niets uithalen, maar zo wil ik het niet doen.”