Gele melkcup lokt biggen in de kraamstal
Zarkos-Smith (VK) en Swinco (NL) brachten dit product op de Nederlandse markt. Kleurcontrasten blijken volgens het Engelse bedrijf zeer belangrijk te zijn voor jonge biggen. Het gezichtsvermogen van pasgeboren biggen is namelijk nog niet groot. Vergeleken met mensen en oudere varkens blijkt dit rond de 25-30 procent te liggen. Maar, niet alleen de kleur is voor biggen van belang. Het gaat vooral om het contrast met de omgeving.
Hogere voeropname
Pasgeboren biggen die zich aangetrokken voelen door een cup met een contrasterende kleur zullen eerder en meer voer opnemen. Algemeen bekend is dat een big dat sneller groeit in het kraamhok zich beter laat spenen en nadien een hogere voeropname heeft en minder last heeft van een speendip. Zarkos-Smith, marktleider in de het Verenigd Koninkrijk en Ierland op het gebied van vloeibare en vaste melkproducten, verbeterde samen met Swinco deze cup: „Ze zijn gemaakt van een hoge kwaliteit massief plastic en een vlakke bodem. Dat zorgt ook voor een betere hygiëne, doordat ze gemakkelijker schoon te maken en te houden zijn.”
Alleen verse melk
Zarkos-Smith werkt nauw samen met een technisch team uit Nederland, Swinco. Dit expertiseteam adviseert varkenshouders over de hele wereld met in totaal meer dan een miljoen zeugen. Harm Arts over dit systeem: „Wij hebben dit simpele en degelijke systeem ontwikkeld om onze biggenmelk en prestarters geautomatiseerd te kunnen voeren. Het is uitgerust met de gepatenteerde nippel/vlotter. Dat zorgt ervoor dat de cup eerst droog moet staan, voordat er weer nieuwe voorraad melk in stroomt. De biggen krijgen dus alleen echt verse melk of prestarters. Overigens zijn nu de meeste cup-systemen met een dergelijk type gepatenteerde vlotter uitgevoerd.”
Er zijn meer van deze voersystemen, zoals Nutrix +, Porcipulsator + en Pigstart waarmee je zogende biggen naast melk ook prestarters of zelfs brij automatisch kunt toedienen. Het zijn systemen die niet verstopt kunnen raken door voedingsvezels. Met bijvoeren van melk groeien de biggen harder en is de uitval lager.