PED: ‘Rijd geen besmette mest uit’
Verder adviseert de GD om geen machines en gereedschap te delen met andere bedrijven en mesttransportvoertuigen grondig te reinigen en ontsmetten voor ze te toe te laten op niet-besmette bedrijven en alleen een eigen aanzuigslang te gebruiken.
Het PED virus wordt namelijk vooral verspreid via mest. Dierenarts Arjan Schuttert van De Oosthof vreest dat door het uitrijden van mest, dat sinds 16 februari ook weer is toegestaan op grasland, er meer uitbraken van PED zullen plaatsvinden. Varkensbedrijven hebben dan immers meer contacten met mestauto’s.
De Oosthof, een samenwerkingsverband van dierenartsenpraktijken in het oosten van het land, zag PED op drie bedrijven met vleesvarkens. Dierenarts Arjan Schuttert van De Oosthof vertelde eerder al tegen Pigbusiness.nl dat de ziekte een duidelijk, typisch beeld geeft dat te vergelijken is met buikgriep bij mensen.
Buikgriep bij mensen
„De vleesvarkens van besmette afdelingen kregen massaal diarree met een beetje gelige kleur, een voerkleur. Ze waren wel attent, maar aten niet. Na vier dagen waren de varkens hersteld. Het is gelukkig een ziekte met een begin en een eind”, zegt Schuttert.
Daarnaast meldt de GD in het maartnummer van Veehouder en Veearts dat de besmette vleesvarkens lusteloos zijn en knoeien met voer.
Muteren
Soms kunnen milde virussen muteren tot een agressieve(re) variant, meldt veearts.nl. Volgens de GD is dat bij het milde PED-virus niet uitgesloten, maar zeer onwaarschijnlijk. „De milde variant mist een deel van het genoom dat wel in de agressieve variant voorkomt.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Veearts.nl
Beeld: Susan Rexwinkel