‘Minimum ventilatie moet omhoog’
Dat zei directeur Maurice Ortmans van Inno+ dinsdag 3 februari in Oirlo tijdens een symposium over klimaat van Vitelia Voeders, Inno+ en Arvalis.
„Niet ventileren en niet stoken is suboptimaal. Door stallen te verwarmen kunnen varkenshouders voer besparen op koude dagen”, stelt Ortmans. „Een varken heeft dan minder voer nodig om zijn gewenste productie te houden”, licht hij toe.
Stoken met voer duurder
En stoken met voer is duurder dan stoken met bijvoorbeeld aardgas of houtsnippers, blijkt uit de vergelijking van energiekosten per brandstof van Inno+ (zie afbeelding). „Een vleesvarken heeft 60 procent van het voer nodig om zichzelf te verwarmen”, beweert Ortmans.
„Om de voederconversie te verbeteren moet de minimumventilatie omhoog en daar is goedkope warmte voor nodig”, zegt de directeur van Inno+. Met warmteterugwinning uit ventilatielucht of een luchtwasser is dit mogelijk. Nu gaat er nog veel warmte verloren doordat ventilatielucht rechtstreeks naar buiten wordt geblazen in pluimveestallen.
Warmte hergebruiken
Inno+ ontwikkelde meerdere technieken om warmte uit ventilatielucht te hergebruiken. „Een warmtepomp zetten we bijvoorbeeld in als we water van 45 graden nodig hebben voor de naverwarming”, zegt Ortmans. Warmteterugwinning biedt vooral in de winter voordelen omdat het voor een constanter klimaat zorgt, volgens de directeur.
„Met warmteterugwinning kan binnenkomende lucht van min 10 graden Celsius verwarmd worden naar +8 graden Celsius”, zegt Ortmans. „Dit zorgt ervoor dat er geen tocht over de dieren trekt. Ook verbetert de relatieve luchtvochtigheid waardoor er geen vocht langs de muren loopt”, stelt de directeur. „Met warmteterugwinning kunnen varkenshouders hun energiekosten met ruim 60 procent besparen”, beweert Ortmans.
Volgens Ortmans is gezondheid direct gerelateerd aan relatieve luchtvochtigheid. „Als de relatieve luchtvochtigheid in een stal te hoog wordt, is er meer kans op gezondheidsproblemen”, vertelt hij.