LNV-geld voor project bigvitaliteit
In het kader van de Onderzoeksagenda Varkenshouderij is er voor het programma bigvitaliteit voor de jaren 2017-2020 per jaar een bedrag van 80.000 euro vanuit het Ministerie van LNV beschikbaar gesteld, schrijft Schouten. Vanuit het bedrijfsleven is ook per jaar 80.000 euro per jaar ingebracht. Aan de financiering van het project bigvitaliteit voor 2017 is, voor zover de minister heeft kunnen nagaan, door het ministerie nog niet een financieel bijdrage verleend.
Benchmarksysteem
In het debat vorige week werd ook geopperd of een lagere biggensterfte niet in regelgeving was af te dwingen, maar daar voelde Schouten weinig voor. Schouten gaf aan meer te geloven in andere mogelijkheden, voordat ze dit met regelgeving en verboden gaat afdwingen. De minister refereerde naar de aanpak van de reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij en wil wellicht werken met een benchmarksysteem, waardoor bedrijven kunnen vergelijken hoe zij het doen ten opzichte van andere bedrijven. Hierover wil Schouten alle partijen in de keten meenemen, zodat het eventueel onderdeel kan worden van ketenkwaliteitssystemen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Ministerie van LNV