Fokscan: Aantal afgeleverde kwaliteitsbiggen en vitale biggen belangrijk in keuze fokmateriaal
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/81/380/n-piglet-628x314.-detail.jpg)
De Fokscan liep van 20 november 2018 tot en met 14 januari 2019 en is door Geelen Consultancy uitgevoerd in opdracht van fokkerijorganisaties Topigs Norsvin, PIC, DanBred en ki-organisaties AIM Varkens KI Nederland, KLASSE-KI en Preferent-KI.
De Fokscan moet inzicht verschaffen in hoe de zeugenhouders de fokkerij- en ki-organisaties beoordelen. Voldoen deze aan de verwachtingen op aspecten, zoals de 'kwaliteit en het aanbod van het fokmateriaal', de 'bedrijfsbegeleiding' en de 'prijzen van het fokmateriaal'? Wat gaat goed en wat kan beter? Het onderzoek heeft veel aanknopingspunten opgeleverd van zaken die goed gaan, maar ook van zaken die beter kunnen en zelfs moeten.
Aankoopcriteria fokmateriaal
De vier veruit meest genoemde aspecten voor de aankoop van vrouwelijk fokmateriaal waren het 'aantal verkochte kwaliteitsbiggen/vleesvarkens per zeug per jaar'. 63 procent van de zeugenhouders noemde dit belangrijk. Daarnaast scoorde 'vitaliteit en overleving van biggen en vleesvarkens' met 60 procent ook goed, gevolgd door 'duurzaamheid van de zeug' (45 procent) en 'gezondheid en ziektevrij zijn van het vrouwelijk fokmateriaal' (30 procent). Zeugenhouders konden overigens bij elke vraag maximaal drie antwoorden in de meerkeuzevragen aanvinken.
De zeugenhouders zijn daarnaast het meest tevreden over ‘de afzetgarantie van de biggen’ van het vrouwelijk fokmateriaal dat zij aangekocht hebben. Minder tevreden zijn ze over ‘de begeleiding voor vrouwelijk fokmateriaal’ en ‘de prijzen van vrouwelijk fokmateriaal’. Zeugenhouders zijn in 2018 significant minder tevreden over de ‘duurzaamheid van de zeug’.
Vitale biggen
'Vitale en sterke biggen' was met 68 procent een van de vijf meest genoemde aspecten voor de aankoop van mannelijk fokmateriaal. 40 procent noemde daarnaast 'voederconversie' als belangrijk criterium, gevolgd door 'groei per dag' (36 procent), 'toeslag biggenprijs' (28 procent) en 'spier-spek-verhouding' (24 procent).
De zeugenhouders zijn wat betreft het mannelijk fokmateriaal het meest tevreden over de ‘spier-spek-verhouding’ en de ‘groei per dag’. De zeugenhouders zijn het minst tevreden over ‘de begeleiding voor mannelijk fokmateriaal’ en ‘de prijzen van mannelijk fokmateriaal’.
KI-organisaties
De drie meest genoemde criteria voor de keuze van een ki-organisatie zijn volgens de zeugenhouders ten eerste de 'kwaliteit van het sperma'. Dat noemde 54 procent van de respondenten. 'Leverbetrouwbaarheid' was met 45 procent het tweede meest belangrijke keuzecriterium en als derde aspect noemde 34 procent van de zeugenhouder de 'gezondheidsstatus van het sperma'.
Wat betreft de ki-organisaties zijn de zeugenhouders het meest tevreden over ‘leverbetrouwbaarheid’ en ‘bestelgemak’. Het minst tevreden is men over het ‘reproductieadvies’ en ‘prijs van het sperma’.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Geelen Consultancy