Onzekerheid troef op graanmarkt
Hoewel de VS de Egyptenaren naast een scherpe prijs ook uitstel van betaling aanboden, schreven Frankrijk en Roemenië fors lager in en gingen met deze tarwetender aan de haal. De VS had het nakijken, meldt voerfabrikant Agrifirm in hun wekelijkse marktupdate.
Dalende koersen
Door het dalen van de koersen van de Oekraïense munt de hryvnia en de Russische roebel en een stijging van de krediettarieven, bestaat de vrees dat er onvoldoende geld is om de komende oogst te financieren. De graanproductie zou hierdoor onder druk kunnen komen te staan.
De exportmotor van Europa draait nog steeds op volle toeren. In de periode van 11 t/m 17 februari werd er voor krap 1,4 miljoen ton aan exportcertificaten aangevraagd waarvan 896.095 ton aan zachte tarwe.
De maïsnoteringen op de wereldmarkt stonden deze week iets in de plus als gevolg van de positieve exportcijfers van de VS. De lage olieprijzen hebben een negatief effect op de afzet van bio-ethanol en ook voor de afzet van maïs.
Blijft onzeker
Voor de komende tijd blijft de granenmarkt onzeker. Er is meer dan genoeg graan in de wereld maar de onzekerheid wordt gevoed door:
- Het valt niet te voorspellen hoe het conflict in Oekraïne zich ontwikkelt. Oekraïne is een grote exporteur van tarwe en maïs. Als het conflict door blijft etteren gaat dat effect hebben op de graanexport van Oekraïne.
- Er valt nog weinig te zeggen over de nieuwe graanoogst op het Noordelijk halfrond. In Rusland, Oekraïne en de VS is wel flink wat vorstschade maar daar staat tegenover dat Europa veel minder last heeft van uitgewinterd graan.
Op de fysieke markten daalden deze week graannoteringen. Voor directe levering daalden de tarwe- gerst- en maïsnoteringen respectievelijk met 2,20 en 1 euro/ton. Voor de levering op termijn (nieuwe oogst) stegen de tarwe- en maïsnoteringen met 2 euro/ton, terwijl de gerstnoteringen daalden met 4 euro/ton.
Marktinfo soja en raap
De sojanoteringen stegen deze week door een toenemende vraag naar soja vanuit China. Verder werd de Braziliaanse sojaoogst verlaagd maar de huidige oogst is nog altijd beduidend beter dan de oogst van vorig seizoen. In Argentinië werd de prognose voor de sojaoogst verhoogd met 1 miljoen ton tot een nieuw record van 57 miljoen ton.
In Brazilië is de sojaoogst in volle gang maar de sojatelers wachten af om hun soja te verkopen. Op dit moment is 38 procent van de sojaoogst verkocht terwijl vorig jaar op dit tijdstip 58 procent verkocht was. De boeren houden de soja vast in de hoop op hogere prijzen.
Op de fysieke markt stegen de sojanoteringen wat veroorzaakt wordt door de hogere noteringen op de termijnmarkt in Chicago en de zwakke koers van de euro. Voor directe levering stegen de sojanoteringen met 11 euro/ton en voor raap met 8 euro/ton. Voor de levering op termijn stegen de sojanoteringen met 11 euro/ton en de raapnoteringen met 5 euro/ton.
Tekst: Ruben van Boekel