PAS treft veel varkenshouders
Dat zei adviseur Jan Rutten van Arvalis onlangs op een symposium in het Limburgse Oirlo. De PAS is het stikstof-antwoord in de gewijzigde Natuurbeschermingswet en heeft te maken met de ammoniakuitstoot van veehouderijen, zoals varkensbedrijven.
De overheid heeft in Europa natuurgebieden aangewezen, zogenaamde Natura 2000 gebieden waaronder 161 in Nederland (zie kaart, bijgevoegd als afbeelding). Veehouderijen dichtbij die natuurgebieden moeten aan extra regels voldoen.
Uitbreiding makkelijker maken
Momenteel komt het er nog op neer dat het voor die veehouderijen onmogelijk is om bedrijfsontwikkelingen, zoals een uitbreiding, door te voeren. De PAS moet voor die veehouderijen mogelijkheden bieden om zich toch te kunnen ontwikkelen.
De belangrijkste voorwaarde is echter dat er niet meer ammoniak terechtkomt in die natuurgebieden bij een uitbreiding. Daar moeten veehouders rekening mee houden bij het kiezen van de technieken. „Een luchtwasser kan in veel gevallen een oplossing bieden”, zegt Rutten.
Treedt binnenkort in werking
De verwachting is dat de PAS medio dit jaar in werking treedt. Volgens adviseurs biedt de PAS nog veel onzekerheid. Ook vragen ze zich af of vergunningverlening rondom natuurgebieden er makkelijker van wordt.
„De Natura 2000 gebieden liggen verspreid door Nederland en vlak over de grens in Duitsland en België, daarom krijgt het merendeel van de Nederlandse veehouders met de PAS te maken”, zegt Rutten.
„Bedrijven die op een behoorlijke afstand van een Natura 200 gebied liggen, zou de PAS voldoende mogelijkheden moeten bieden om binnen de norm van 1 mol te blijven waarvoor een meldingsplicht gaat gelden”, vertelt de adviseur.
Provincies verantwoordelijk
De provincies zijn verantwoordelijk voor de vergunningverlening voor de Natuurbeschermingswet waarbij rekening moet worden gehouden met de PAS. Met uitbreidingsplannen moeten veehouders dus naar de provincies.
„Veehouders kunnen ook te maken krijgen met meerdere provincies. Veehouders in de kop van Noord- Limburg moeten bijvoorbeeld naar Limburg, Brabant en Gelderland omdat er ammoniak uitstoot plaatsvindt in Natura 2000 gebieden in alle drie provincies”, verklaart Rutten.
Veel aanvragen Nbw-vergunning
Momenteel vragen relatief veel veehouders nog een Natuurbeschermingswetvergunning aan omdat de PAS nog niet geldt. Dit lijkt vooral zinvol voor bedrijven die in 2012, 2013, en/of 2014 een onderbezetting van dieren hebben gehad en ook onder de huidige Natuurbeschermingswet een vergunning verleend zouden kunnen krijgen. Uiteindelijk is het zo dat de huidige toetsingskaders bekend zijn en de PAS nog het vertrouwen moet krijgen van ondernemers en adviseurs.
„Voor bedrijven die een omgevingsvergunning hebben voor 5.000 vleesvarkens en geen Natuurbeschermingswetvergunning maar in werkelijkheid maar 4.000 vleesvarkens hielden in 2012 tot en met 2014, raken door de PAS het recht voor 1.000 vleesvarkens kwijt en mogen maar maximaal 4.000 vleesvarkens houden”, geeft Rutten een voorbeeld.
Extra eisen provincie
Naast de PAS kunnen provincies ook nog extra eisen stellen aan de beoordeling en het toekennen van ontwikkelingsruimte aan bedrijven. Hierbij kunnen per provincie afwijkende beoordelingscriteria gaan gelden. Noord-Brabant heeft dat bijvoorbeeld gedaan met de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).
De adviseur verwacht dat uitbreiden voor veehouders in de toekomst moeilijker wordt omdat er steeds meer en strengere eisen komen. Bovendien wordt het voor veehouders dan ook minder interessant om uit te breiden omdat ze veel extra kosten moeten maken. Het is ook maar de vraag of ze die extra kosten terug kunnen verdienen.