Groeiende onvrede in België over bestrijding en gevolgen AVP
Bij de bestrijding van de AVP grijpt de Waalse overheid nog steeds onvoldoende en kordaat in. Dat stelt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) op de website van ABS. Hij vindt het niet kunnen dat nog steeds bijna dagelijks positieve kadavers van wilde zwijnen worden aangetroffen. „En nu ook net buiten de kernzone in de provincie Luxemburg. Het risico op verdere verspreiding blijft groot en dat wordt ook duidelijk gecommuniceerd door experts” aldus Vandamme. Hij vraagt zich af waarom de Waalse minister van landbouw, ondanks druk van verschillende kanten, blijft weigeren over te gaan tot een hardere bestrijdingsaanpak. Dat de zaak ernst is bewijst volgens hem Frankrijk, dat meteen overging tot afschot van alle wilde zwijnen in de grensstreek en direct extra hekken plaatste na de recente vondst van kadavers op 2 km van de grens. Vandamme: „Frankrijk schat de risico’s en mogelijke gevolgen voor de varkenssector wel correct in en handelt er ook naar.” Vandamme mist in Wallonië een uitgesproken meewerkende houding in de AVP bestrijding en een concreet actieplan om de wilde zwijnen af te schieten. Hij verdenkt jachtrechthouders ervan een grote vinger in de pap te hebben bij de besluitvorming hierover. „De Vlaamse varkenshouder krijgt hiervan de rekening gepresenteerd.”
Lage varkensprijzen
Francesco Vanderjeugd, politicus en burgemeester van Staden, roept boeren op in actie te komen en te strijden voor een eerlijke prijs voor het varkensvlees. „Er zullen heel snel verbetering moeten komen, anders redden veel gezinsbedrijven het financieel niet meer”, aldus Vanderjeugd op zijn Facebookpagina. Vanderjeugd beschuldigt diverse partijen van een dubbele agenda. Zo kan hij er niet over uit dat de varkensprijs in België, ondanks haar varkenspestvrije status, aanzienlijk lager is dan die in de omringende landen. Wat betreft deze aanhoudend lagere prijzen voor varkensvlees als gevolg van de varkenspest, zegt Vandamme het sterke vermoeden te hebben dat hier eigenbelang, van bepaalde spelers in de varkensketen, aan ten grondslag ligt.
Woede
Vandamme signaleert dat de al lang bestaande frustratie en onbegrip bij de varkenshouders, stilaan begint om te slaan in woede over een zoveelste dubbele agenda die bepaalt hoe groot of hoe klein het verlies wordt bij de boer. „Sinds de vaststelling van de pest-uitbraak is sprake van een scherpe prijsdaling van het Belgisch varkensvlees van circa 10 cent/kg. Dat is een belangrijk prijsverschil ten opzichte van andere Europese landen. Om uit de crisis te geraken zal een halt moeten toegeroepen worden aan de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg door veel drastischer in te grijpen in de daar aanwezige populaties wilde zwijnen.
Onderhandelen
Vandamme roept de betrokken ambtelijke instanties op om het regionaliseringprincipe bij de tot half september importerende landen toe te lichten en harder te verdedigen en te gaan heronderhandelen. Dit heeft volgens hem kans van slagen omdat in het besmette gebied geen varkens meer aanwezig zijn. Hij roept ook alle andere spelers in de varkensketen op om er geen dubbele agenda op na te houden. „Het laatste wat we nodig hebben is gemanipuleer van markten en prijzen. Dat komt vroeg of laat als een boemerang terug.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Algemeen Boeren Syndicaat