Column: Slachterijen verschuilen zich achter marktsmoesjes
Vorige week stond boven de column over ‘Boerenvarkens- en boerenbiggenprijs ‘de bemoedigende kop: ‘Eindelijk: vraag naar varkens komt los met verdiende prijsstijging.’ Die vrijdag ging de prijs ineens met vier centen omhoog en zorgde voor een reële hoop dat de prijsdoorbraak gearriveerd was. Maar zoals zo vaak in het afgelopen half jaar is gebleken, laten de slachterijen het ook nu weer duidelijk afweten. Er werden in de afgelopen week onterecht geen prijswijzigingen genoteerd. De vraag naar varkens is er wel, de prijsstijging komt (nog) niet.
De slachterijen verschuilen zich achter marktsmoesjes. ‘De vleesmarkt loopt niet’, is een veel gehoord argument. Slachterijen doen net alsof in de laatste jaren de vleesmarkt eerst omhoog gaat en dat de varkensmarkt dan meegaat. Nee, het is juist de varkensmarkt die de vleesmarkt omhoog dwingt en niet andersom. Dit zal ook in het komend voorjaar het geval moeten zijn; anders blijven we op dit lage niveau hangen.
De tendens van deze week is voor varkenshouders teleurstellend; er was immers een nieuwe prijsstijging verwacht. Zijn er dan geen positieve punten? Zeker wel, de Duitse Teleporc houdt het op onveranderd. Ze heeft dus vertrouwen in haar prijsstijging van 4 cent en dat vertrouwen wordt ondersteund doordat de slachterijen niet aan deze stijging gemorreld hebben en juist heeft gevolgd. Daar is ook alle reden voor, want in Duitsland daalde het aantal slachtingen in een week tijd met 40.000 dieren. Ook het slachtgewicht daalde vorige week met 0,4 kg naar 96,4 kg. Dat is voor Duitsland echt laag.
Terug naar Nederland. Ook hier klagen de slachterijen over de vleesafzet en dat doen ze al maanden, maar als we de exportcijfers erbij pakken, blijkt de export te zijn gestegen. Het aanbod aan varkens wordt in Nederland ook minder en net als bij onze Oosterburen met een dalend slachtgewicht. Kijken we ook even naar de wereldmarkt, dan was onze hoop gevestigd op China. Die hoopt daalt echter mee met de dalende Chinese varkensprijzen van 10 procent in de afgelopen vijf weken. Met verhoogde export naar China hoeven varkenshouders op de korte termijn dus geen rekening mee te houden. Voor deze week blijft de Boerenvarkensprijs daarom schoorvoetend en onveranderd op 1,47 euro staan.
De biggenmarkt kabbelt al maanden rustig verder met telkens weer een kleine prijsstijging. Dat beeld is ook in de afgelopen week niet gewijzigd. Het wachten is en blijft op een betere varkensprijs. Ook deze week is er een lichte prijsstijging van plus 50 centen en staat de Boerenbiggenprijs op 45 euro.