Vlaamse onderzoekers: ‘80 procent ammoniakreductie met luchtwasser haalbaar’
Tot die conclusie komt het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in het rapport ‘Meetcampagne gecombineerde luchtwassers en biobedden’. De resultaten lijken positiever te zijn dan de uitkomsten van Wageningen UR.
ILVO voerde in 2017 de meetcampagne uit in opdracht van de Vlaamse. Het doel was om het ammoniak- en geurverwijderingsrendement te bepalen van gecombineerde luchtwassers en biobedden onder praktijkomstandigheden. De eerste meetcampagne van de meetploeg richtte zich op het bepalen van het verwijderingsrendement voor ammoniak (NH3) en geur van gecombineerde luchtwassers en biobedden aan varkensstallen.
In deze meetcampagne werden luchtbehandelingstechnieken op zeven varkensstallen uitgemeten gedurende één jaar. Drie locaties hadden een biobed, drie een gecombineerde biologische luchtwasser en één een gecombineerde chemische luchtwasser. Op elke locatie werd eenmaal per seizoen het ammoniak- en geurverwijderingsrendement gemeten. Alle metingen werden overdag uitgevoerd tussen 9 en 16 uur.
Ammoniak
Voor biobedden blijkt een voorbevochtiger belangrijk voor het behalen van een hoge NH3-verwijdering. Prestaties verminderden aanzienlijk vanaf het moment dat de voorbevochtiger niet meer werkte. Een homogene bevochtiging van het biobed, zowel aan de oppervlakte als in de diepere lagen, is eveneens belangrijk. De chemische wasser behaalde steeds erg hoge rendementen.
Tijdens deze meetcampagne is gebleken dat alle installaties, zowel biobedden als luchtwassers,gevoelig zijn voor het optreden van allerhande storingen. Bij slechts 60 procent van de meetdagen voor NH3 waren er geen storingen in het systeem. Een nauwkeurige opvolging van het luchtbehandelingssysteem is volgens ILVO noodzakelijk om een goede werking van het systeem te behouden.
Geur
In de praktijk wordt er volgens ILVO vaak een geurverwijdering van 95 procent voor gecombineerde luchtwassers (biologisch en chemisch) geclaimd. Uit de metingen van deze meetcampagne blijkt dat deze waarden als gevolg van storingen niet wordt gehaald. Alle metingen waarbij er geen storingen waren, behaalden wel steeds een rendement van meer dan 70 procent. Nauwkeurige opvolging en tijdig onderhoud zijn dus cruciaal voor goede werking.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: ILVO