'IKB moet hygiëneregels strenger handhaven'
NVV en LTO krijgen signalen dat de, door de beide IKB’s voorgeschreven voorzieningen, bij sommige varkenshouders niet volledig op orde zijn.
„Met name met betrekking tot de inrichting van de spoelplaats op varkensbedrijven”, schrijven voorzitter Ingrid Jansen (NVV) en vicevoorzitter Eric Douma (LTO vakgroep varkenshouderij) in een brief aan beide IKB’s.
Transportmiddelen kunnen daardoor niet snel en adequaat worden gereinigd en ontsmet. Verspreiding van ziektekiemen via transport is een belangrijke risicofactor.
Boetes
Het VVP verzoekt beide IKB’s dan ook om op korte termijn specifiek aandacht te besteden aan de naleving van de voorschriften op dit punt. „Varkenshouders moeten aan de verplichtingen van de IKB’s voldoen. Beide IKB’s moeten erop toezien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt”, stelt het VVP.
Varkenshouders die de hygiëne op hun bedrijf niet volledig op orde hebben, moeten daarop dan ook door de IKB Varkens en IKB Nederland Varkens worden aangesproken en moeten worden gesanctioneerd als ze in gebreke blijven. „Van alle kanten moet worden gewerkt aan het verder verbeteren van reiniging en ontsmetting van transportmiddelen”, benadrukken Jansen en Douma.
Evaluatie
Het VVP wil ook dat de huidige IKB-voorschriften en sanctiereglementen, voor wat betreft preventie dierziekten, hygiënemaatregelen en biosecurity, op korte termijn worden geëvalueerd en dat wordt bekeken of aanvullingen noodzakelijk zijn.
„Wij vragen daarnaast om in de IKB-voorschriften voor slachterijen óók expliciet voorschriften voor reiniging en ontsmetting van veetransportwagens op te nemen. Dit ook om het gebruik van proceswater uit te sluiten", aldus het VVP.
Leef hygiëneprotocollen na
Het VVP roept ook alle varkenshouders nogmaals dringend op de hygiëneprotocollen die zijn opgesteld naar aanleiding van het milde PED-virus strikt na te leven. Het gaat hierbij om de protocollen: