Ook Aerosol-blusmiddelen kunnen varkenshouderij uit de brand helpen
Stalbranden, dieren- en mensenleed en verlies voorkomen
Het Agro-sprinklersysteem kan zonder toepassing van elektrische pompen en bijbehorende installaties snel een stalbrand detecteren en controleren. En dat is handig. Bij een zich ontwikkelende stalbrand laten elektrische installaties het meestal snel afweten. Het systeem maakt gebruik van de mede door BAM Bouw en Techniek ontwikkelde waterleidingsprinkler. Het innovatieve voor dit blussysteem bestaat eruit dat de sprinklers direct worden aangesloten op het gewone waterleidingnetwerk.
Waterschade beperken
Bij een beginnende brand springt er Agro-sprinklersysteem een glazen bulb kapot en het water verspreidt zich over de brandhaard. Alleen sprinklers die door de brand zijn geactiveerd komen in actie, zodat waterschade zoveel mogelijk wordt beperkt. BAM heeft de waterleidingsprinkler al op grote schaal toegepast in diverse wooncomplexen in de zorgsector. Het Agro-sprinklersysteem wordt geïnstalleerd in een nieuw te bouwen stal met een oppervlakte van 2.500 m2 in Eemnes. Daarin worden ruim tweehonderd Agro-sprinklers aangebracht. Brandcompartimentering in de varkenshouderij is natuuurlijk wel van een iets andere orde dan in verzorgingshuizen. Bij brand willen bewoners graag het pand verlaten, terwijl varkens niet bepaald meewerken als ze naar buiten gedreven worden.
Watermist
Inademen van rook bij een stalbrand is de oorzaak van veel dode dieren bij een stalbrand. Zou een watermistinstallatie bij kunnen dragen aan vermindering van het aantal slachtoffers? Zo'n systeem tref je in chemische magazijnen wel aan. Watermist bindt de rookdeeltjes en alle bijbehorende schadelijke gassen worden - theoretisch - weggewassen zodat de schade beperkt blijft. ln Nederland staat dit in de regelgeving in het Bouwbesluit voor de agrarische sector nog niet op stapel. De techniek heeft zich wel bewezen maar kent nog geen toepassing in de veehouderij. Naar aanleiding van stalbranden zijn er geen signalen gekomen dat zoiets direct toepasbaar is in de veehouderij.
Aerosolen toepassen
Verzekeraars zien veel in het wegnemen van de ontstekingsbronnen op het bedrijf, varkenshouders zitten niet te springen om verplicht dure systemen te laten installeren, waarvan het functioneren dubieus is. Brandspecialist Anne van Rossum van DLV Advies: „In Nederland tref je eigenlijk geen sprinklerinstallaties aan in de stallen. Het Agro-sprinklersysteem ken ik nog niet. Echt goed compartimenteren is buitengewoon lastig. Ik zie op veel plaatsen meer in de toepassing van aerosolen in de verdeelkasten van elektriciteit. Dat wordt nog te weinig toegepast. Zodra zich in de betreffende verdeelkast warmte-ontwikkeling voordoet, treedt het systeem in werking. Het aerosol komt vrij en dooft het vuur terwijl gelijktijdig automatisch de elektriciteit kan worden afgesloten.” Dit zou volgens hem erger kunnen voorkomen: „Hier gebeurt weinig mee, terwijl er net als bij watermistgordijnen en Aerosolen ook in de landbouw marktkansen liggen voor producenten, maar waarschijnlijk is hier ook nog specifieke ontwikkeling nodig.”