'Opslagregeling varkensvlees komt te laat'
„De vergoedingen zijn relatief laag. Het is een vangnet, meer niet”, melden de slachterijen. „Als de markt blijft zoals die is, zien wij geen noodzaak om ons vlees op te slaan.”
Te laat
Slachterijen wijzen erop dat de regeling maanden te laat komt. De varkensprijs is in oktober in elkaar geklapt. In december ging daar nog eens een stuk vanaf, maar nu gaan de prijzen weer omhoog. Prijsondersteuning is nu niet meer nodig.
Daarbij zijn de bedragen die de EU ter beschikking stelt, nauwelijks genoeg om de bijkomende kosten van opslag – het verpakken en vervoer van de goederen, de gedorven rente – te dekken.
Bedrijven die nu van de opslag gebruikmaken, doen dat niet uit noodzaak, is de mening, maar puur uit speculatie – zij gokken erop dat de prijs na de opslagperiode hoger is dan de geldende marktprijs. Maar daar doen de slachterijen die deze krant heeft gesproken niet aan mee.
Aanmelden bij RVO.nl
Eigenaren van varkensvlees kunnen een contract afsluiten met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) om het varkensvlees tijdelijk uit de markt te nemen en op te slaan in vrieshuizen. Ze krijgen hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding bestaat voor verschillende onderdelen uit een vast bedrag per ton voor een vooraf te kiezen vaste opslagperiode van 90, 120 of 150 dagen.
Varkensvleeseigenaren kunnen zich hier aanmelden voor de 'Interventieregeling Vlees'.
Tekst: Ruben van Boekel, Stal, Akker