Vleessector wil meer communicatie met maatschappij over productie vlees
„Velen hebben tegenwoordig een oordeel over vlees en het imago van vlees staat onder druk. Mensen roepen echter dingen die niet op feiten zijn gebaseerd. Ook Kamerleden doen daar aan mee”, aldus Goebbels. De media spelen eveneens een belangrijke rol in het wel of niet slagen van de dialoog met de maatschappij, stelt de COV-voorzitter. „Recent kwam bijvoorbeeld dagblad NRC met een zogenoemde ‘wetenschappelijke’ bijlage van een x-aantal pagina’s over vlees. Daarin werd van alles over vlees geschreven, maar voor al die artikelen heeft niemand van de media de COV anderen in de vleessector geraadpleegd. Dan vind ik het vreemd dat NRC dingen opschrijft onder het mom van ‘wetenschappelijk’.”
Ook vorig jaar, tijdens de Week zonder vlees, zijn volgens Goebbels in de media allerlei dingen geroepen over vlees die niet op feiten waren gebaseerd. „Wij roepen altijd op tot dialoog. Maar soms is het wel moeilijk om het gesprek te voeren als er mensen zijn, die ontkennen dat je als burger/consument vlees mág eten.”
Niets te verbergen
De vleessector heeft niets te verbergen, stelt de COV-voorzitter. „Wij willen onze boodschap vertellen aan de maatschappij. Wij laten graag zien hoe vlees wordt geproduceerd en hoe de vleesketen in elkaar zit. Er heerst namelijk veel onwetendheid. Mensen weten nauwelijks meer hoe hun voedsel wordt geproduceerd.”
De vleessector moet eraan werken dat het verhaal achter het vlees ketenbreed wordt verteld. De COV wil dit doen samen met de varkenshouderij, de transportsector, de slachterijen en de voerfabrikanten. „De burger is ook consument en zij hebben er recht op om te weten hoe hun voedsel wordt gemaakt. We moeten ook onze dilemma’s met de burger delen en laten zien wat we doen, hoe we het doen en waar we – waar nodig – verbeteringen kunnen aanbrengen”, meent Goebbels.
Kritische maatschappij
„Wij hebben te maken met een kritische maatschappij. Daar moeten wij niet bang voor zijn. Zelfs in China ontstaat een beweging van groepen mensen die kritisch kijken naar de voedselproductie. Wij gaan het gesprek graag aan, maar willen afgerekend worden op feiten en niet op meningen. Het gaat erom hoe wij in Nederland verantwoord vlees kunnen produceren, hoe wij het maatschappelijk draagvlak kunnen behouden en om onze rol in de Nederlandse cultuur.”