Transporttijd & stress bevorderen berengeur
Een team van wetenschappers raadt daarom aan de transporttijd van beren, inclusief de verblijftijd op de vrachtwagen zo kort mogelijk te houden. Volgens de wetenschappers kunnen de beren de berengeur ook vlak voor het slachten nog ontwikkelen, meldt de Duitse website animal-health-online.de.
De studie bevestigt de waarneming van Duitse slachterijen dat beren die over langere afstanden - bijvoorbeeld uit Nederland - worden vervoerd, een bovengemiddeld ‘Stinker aandeel’ hebben.
Studie
Voor hun studie werden beren van drie verschillende vleesvarkensbedrijven naar twee verschillende slachterijen getransporteerd. Hierbij werden de transporttijd en de verblijftijd van de beren op de vrachtwagen genoteerd. Ook de voor berengeur verantwoordelijke stoffen adrostenon en skatol in het bloed, vetweefsel en urine werden in de gaten gehouden.
Bij het fermoon adrostenon was een verband tussen berengeur en transporttijd. Bij de stof skatol, dat eiwitten afbreekt was zowel een verband met de transporttijd en verblijftijd van de beren op de vrachtwagen door de wachttijd op de slachterij. Dit kan wijzen op stress en vechterij tussen varkens. Bij de dieren werden namelijk ook meer huidletsels gevonden die door bijterij komen.