Linda Janssen: ‘We moeten een grotere groep burgers bereiken en vertellen wat waar is’
De financiering is volgens Janssen voor deze campagne bijna rond hiervoor. „In deze campagne gaan we ons focussen op voedselveiligheid, gezond eten, klimaat. Op dit moment worden over deze onderwerpen veel onwaarheden verteld. Wij willen vlees als product weer op de kaart zetten op basis van feitelijkheden. We moeten daarnaast ook die grote groep burgers bereiken, die niet meelopen met of zelfs dwars zijn van de dierenactivisten, maar wel denken: ‘Wat is nu waar?’ Voor deze groep is er meer nodig dan een zichtstal. Hier gaat de dialoog over dierenwelzijn en duurzaamheid bij helpen. Ik had een prima dialoog op Radio 1 met Frederieke Schouten van Varkens in Nood, maar dan ga je naar huis en daar blijft het bij. Campagnes en PR moeten daarom een strategische lijn hebben. Daarover zijn we nu aan het nadenken.”
Alles wat er nu gepubliceerd wordt, is een stortvloed van ongenuanceerde éénzijdige berichten
„Er is nog zo veel te doen. Zoveel oneerlijkheid dat over de varkenshouderij wordt uitgestrooid. Ik vind dat er veel meer waardering voor onze sector mag en moet komen. Er kan in de sector ook nog veel verbeterd worden, maar wel alles in een open dialoog en alsjeblieft op basis van waarheden. Alles wat er nu gepubliceerd wordt, is een stortvloed ongenuanceerde éénzijdige berichten. Als je bijvoorbeeld de film van Animal Rights ziet, wordt het ‘geframed’ als misstanden in de varkenshouderij. Maar als ik de film bekijk, gebeurt er niet zo heel veel geks. Maar wat vind je misstanden en wat niet? De betreffende varkenshouders doen alles volgens de regelgeving en ja af en toe wordt er ietwat lomp met de dieren omgegaan. Dat kan gebeuren op drukke dagen, maar keur ik zeker niet goed. Maar wat een misstand is, is afhankelijk door welke bril je kijkt. Schouten kondigde vorige week aan dat ze een ronde tafel over dierenwelzijn wil organiseren, maar dan moeten we eerst definiëren wat we onder dierenwelzijn verstaan. Alles wordt nu als misstanden betiteld. Een stoffige stal, zoals op de laatste video van Animal Rights, zegt bijvoorbeeld niets over dierenwelzijn. De dieren waren gezond. De stal was alleen oud en de kadavers hadden ook in de ton mogen liggen.”
Ik maak me wel zorgen over de verharding
„Overigens gaan we niets doen met de dierenrechtenactivisten zelf, maar waar ik me wel zorgen over maak, is de verharding. Mensen voelen zich echt niet meer veilig. Op Twitter lees je berichten ‘…als de hond ’s nachts blaft dan pak ik een knuppel of mes en ga ik kijken…’ Dat is niet oké en maak ik mij zorgen over. Met die dierenactivisten zelf kan ik niet veel mee, daar is geen dialoog mee mogelijk. We werken wel samen met onder meer de politie om extreem dierenactivisme aan te pakken.”
„In tegenstellingen tot de dierenactivisten vind ik Varkens in Nood of de Partij voor de Dieren prima. Ze mogen er zijn. Ik weet dat zij de integriteit niet te boven of buiten hun boekje gaan. Wat wel eng is, is dat zij een groep mensen aanzwengelen, die minder nadenken over wat wel en niet kan. Mensen die veel meer reageren vanuit ideologie en heldendaden. En dat zijn de mensen waar ik mij zorgen over maak. Ik vind echt dat PvdD-er Esther Ouwehand in het dierenwelzijnsdebat de zaak aan het opruien iwas. Ze riep tijdens dat debat: ‘U zult te maken krijgen met groeiend maatschappelijk verzet. Het dierenactivisme zal vergroten.’ Dat zegt ze in een politiek debat! En dan zitten daar mensen naar te luisteren, die redeneren vanuit ideologie en heldendaden. Met Esther Ouwehand zelf kan ik prima in gesprek. En met Varkens in Nood idem. Ouwehand roept echter continu: ‘Wij keuren intimidatie en bedreigingen ook af.’ Ze heeft maar half in de gaten welke groeperingen zij aanzwengelt. Ze geven munitie aan deze groeperingen met een heldendaadsyndroom. Dit werkt contraproductief.”
Ze geven munitie aan deze groeperingen met een heldendaadsyndroom
“En dan het rapport van Varkens in Nood over fraude met miljoenen extra biggen waar alle cijfers op een hoop gegooid werden. Fraude heb ik meteen van tafel geveegd. Maar op zo’n moment denk ik wel: ‘Jullie helpen ons meer door jullie geld en tijd te stoppen in verduurzaming van onze sector dan dit soort rommel elke keer op straat te gooien. Het leidt enorm af waar wij mee bezig moeten zijn. Dan moet ik de Dierenbescherming nageven dat zij met ons in overleg gaan om stappen te maken, terwijl hun agenda ook vleesminderen, minder dieren en dierenwelzijn is. We zijn daarom aan het verkennen of we juridisch iets met dit soort rapporten en uitspraken kunnen. Dit is een verharding. Op dat punt zijn we inmiddels gekomen. Ik wil het zelf ook scherper hebben, wanneer de wet wel of niet overtreden wordt. Laat de rechter maar uitspraken doen over intimidatie, dreigingen en inbraken.”
Lees het hele verdere interview met Linda Janssen in de nieuwe editie van Pigbusiness, dat op 8 februari verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pigbusiness nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.