'PAD-cooling en WKO bieden veel voordelen'
„Warmte koude opslag en PAD-cooling zorgen voor een beter klimaat in de stallen, waardoor dieren beter groeien”, zegt Backus op de website van de LLTB. „Zeugen zijn gezonder waardoor vruchtbaarheid en aantal biggen per worp optimaal blijven.”
„ Ook het werkklimaat wordt beter en de uitstoot van stoffen wordt minder. Een echte win-win-win”, vertelt Backus. Volgens hem biedt het conditioneren van de lucht in varkensstallen voordelen voor de varkenshouder, de varkens en het milieu.
Terugverdientijd
Dit zijn ook de zaken die Mark Tijssen, voorzitter van de LLTB vakgroep Varkenshouderij, aanspreken. Tijssen: „Het mooie is dat PAD cooling en warmte koude opslag zich in vier jaar terug verdienen. Bij nieuwbouw van een zeugenstal is dat met wko zelfs korter”.
De vakgroepvoorzitter daagt varkenshouders uit om met de technieken aan de slag te gaan. „Dit is interessant voor iedere varkenshouder die met respect voor zijn omgeving werkt. Het is al mooi dat de provincie Limburg ons financieel gesteund heeft bij de uitvoering van het project. Dat de provincie nu ook een stimulans geeft bij de toepassing van technieken verdient een dik compliment.”
Reden onderzoek
De LLTB constateerde dat varkenshouders vaak hoge kosten moeten maken om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en geur- en ammoniakemissies terug te dringen.
De LLTB wilde weten of er ook technieken zijn die voordelen hebben voor milieu en omgeving, maar ook voor dierwelzijn en de varkenshouder. Gé Backus zag perspectief in luchtconditionering en heeft in opdracht van de LLTB en met financiële steun van de Provincie Limburg een studie uitgevoerd.
Vier technieken
Gé Backus: „Er zijn veel technieken beschikbaar. Die zorgen voor minder ammoniak en geur, maar doen niks aan het klimaat in de stal en leveren alleen extra kosten op. In overleg met de LLTB heb ik vier technieken bekeken die perspectief bieden voor de varkenshouder, de varkens en de omgeving”.
De vier technieken zijn PAD-cooling, warmte koude opslag (wko), warmteterugwinning en recirculatie van lucht. Voor PAD-cooling en warmte koude opslag ziet hij dus de grootste mogelijkheden.
PAD-cooling
PAD-cooling wordt met name veel gebruikt in vleeskuikenstallen om in de zomer op warme dagen voor een aangenaam klimaat te zorgen. De PADs worden geplaatst in de luchtinlaat van de stal en op warme zomerdagen continue besproeid met water.
Het water in de PADs verdampt in de passerende lucht waardoor de temperatuur in de stal daalt. De luchtvochtigheid neemt iets toe waardoor, in combinatie met de koelere lucht, de dieren prettiger kunnen ademen.
Warmte koude opslag
Warmte koude opslag is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en/of te koelen. Volgens Backus kan deze techniek goed worden toegepast op varkensbedrijven.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: LLTB
Beeld: Tom Schotman