Column: Slachterijen gaan strijd verliezen: prijsstijging komt snel
Overal in Europa ziet men dat de prijs van de vleesvarkens stijgt, behalve in ons landje Nederland. Het land waar varkenshouders met de hoogste eisen voor de bijna de laagste prijs moeten werken en nota bene het langst op een prijsverhoging moeten wachten. Je zou bijna sarcastisch zijn en afvragen wat er verkeerd gaat met de verwaarding van onze topkwaliteit varkens of zoals POV-vorrzitter het in de Telegraaf Financieel verwoordde: ‘Varkensvlees is veel te goedkoop’. Dat geldt dan vooral voor Nederlands varkensvlees op dit moment.
Opzienbarend: Hoogste kwaliteit voor de laagste prijs
Maar Nederland volgt natuurlijk de Duitse markt en die markt bleek deze week behoorlijk wispelturig. Woensdag noteerde Duitsland nog plus 4 cent, maar de grote slachterijen hielden hun prijs gelijk. Behalve Tönnies, die durfde donderdag de hogere prijs voor één dag te betalen. Wat een lef denk je dan. Teleporc noteerde dinsdag nog plus 3 cent, maar die prijs kelderde vrijdag met 6 centen. De markt laat deze week dus twee gezichten zien, maar de slachterijen kunnen niet langer tegen de bierkaai vechten: de prijs gaat stijgen.
Het aanbod blijft namelijk dalen. Duitsland heeft in twee weken ruim 110.000 varkens minder geslacht ten opzichte van 2018 en de varkens worden bijna met een kilogram lichter slachtgewicht aangeboden. Deze week hoor je ook van meerdere kanten dat slachterijen Nederlandse varkens in Duitsland laten slachten, omdat - en nu komt de grap - we er hier niet doorheen kunnen komen. De werkelijke reden is dat Duitsland met slechts 930.000 slachtvarkens vorige week simpelweg te weinig slachtvarkens heeft en dit moet worden aangevuld met Nederlandse en ook Belgische vleesvarkens. Dus er wordt aan de varkens getrokken en het is dus een kwestie van tijd dat er na bijna twintig weken een hogere prijs gaat worden betaald. De Boerenvarkensprijs durfde het echter nog niet aan om voorop te lopen en laat haar notering staan op 1,47 euro. Overigens pluste de Duitse zeugenprijs wel met 5 centen.
Vleesvarkenshouders weten dat er een prijsverhoging komt
De Boerenbiggenprijs stijgt wederom met 50 centen en komt hiermee op 45,50 euro. De kleine prijsverhogingen elke week geven aan dat vleesvarkenshouders weten dat er een prijsverhoging voor vleesvarkens komt, maar dat ze afwachten tot de druk echt van de ketel is. De stijging van biggenprijzen blijft dus afhangen van de snelheid waarmee de vleesvarkens stijgen. De hoop is er dat half maart de 50 euro in beeld komt.