Brutomarge Belgische slachterijen op export karkassen bedraagt 17,50 cent
De VPOV stelt dat het verdienmodel en marge van de varkenshouder behoorlijk transparant zijn. De organisatie wilde, door gebruik te maken van cijfers beschikbaar bij de Europese instellingen, ook een inschatting maken van de brutomarge van de Belgische slachthuizen en een beeld krijgen van de ontwikkeling van de marge in de varkenspestcrisis.
De Europese Unie verzamelt alle data inzake handel van de Europese lidstaten; zowel de handel binnen de EU als de handel met landen buiten de EU. Er worden niet alleen financiële gegevens verzameld maar ook gegevens over volumes. En de verhandelde producten worden netjes gecodeerd. Zo bestaan er alleen al voor producten afkomstig van varkens enkele tientallen verschillende productcodes, gaande van karkassen over bereide vleeswaren tot huiden.
Karkassenhandel
Voor België is de handel in karkassen interessant, want in 2017 exporteerde België maar liefst 435.000 ton aan (halve) karkassen. Voor 99,5 procent was dit naar andere landen binnen de EU28. En van de EU28-landen hebben Polen en Duitsland een aandeel van bijna 80 procent (als exportbestemming voor Belgische karkassen in 2018). Het bedrag én volume van deze export van karkassen worden per lidstaat, per bestemming en per maand gepubliceerd door de Europese Unie. Elke maand kan men de kilogramprijs berekenen voor deze geëxporteerde karkassen en deze vergelijken met de gemiddelde varkensprijs die maand.
Karkasprijs en varkensprijs
Het is volgens de VPOV duidelijk dat de (Belgische) varkensprijs en de Belgische karkasprijs (export op Duitsland/Polen) zeer sterk gecorreleerd zijn. De brutomarge van de slachterijen bedraagt na berekening de laatste twee jaar ongeveer 17,50 cent per kilogram. Dat is stijging van 2,50 cent per kg sinds 2013. Opvallend is dat in de maand oktober, in de volle varkenspestcrisis, de brutomarge 19 cent bedroeg. Slachterijen lieten toen verstaan dat de karkashandel ‘lekker liep’. De komende maanden gaat de VPOV monitoren hoe de brutomarge zich verder zal ontwikkelen.
Polen speelt spelletje
Overigens blijkt dat de Belgische slachthuizen geen al te sterke onderhandelingspositie hebben. En al zeker niet in AVP-tijden. Dit kwam de voorbije weken ook duidelijk aan het licht, waarbij Poolse afnemers met succes de Belgische slachthuizen tegen elkaar uitspeelden. Tot meerdere eer en glorie van onze Poolse afnemers, aldus de VPOV.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Twitter
Bron: VPOV