Aerosol-blusmiddelen als brandpreventie in veestallen
Het lijkt futuristisch, maar in tegenstelling tot andere sectoren heeft de varkenshouderij de toepassing van een moderne brandblusmiddelen nog maar nauwelijks ontdekt, laat staan toegepast. Het gaat om blusgassen en aerosolen. De industrie heeft dit al jaren geleden omarmd. De mogelijkheid om blusgassen en aerosolen in de grote ruimtes te brengen is er wel degelijk. Bij blusgassen kun je denken aan CO2, dat zuurstof wegneemt en een koelende werking kan hebben. Maar, bij zuurstofgebrek zullen de varkens - en medewerkers – deze maatregel in elk geval niet overleven.
Aerosol verspreiden
Echter, FirePro Benelux, gespecialiseerd in blussystemen spreekt erover dat het aerosol dat zij leveren veilig is voor mens en dier en het milieu. „De varkens zullen het overleven”, zegt salesman Dave Ringeling. „Het gaat om een KIWA-gecertificeerd proces en product. Maar een installatie in een varkensstal, met het aerosol-product verspreiden, zal kostbaar zijn.” Ondanks de stoffige omstandigheden hoeft snelle detectie van vuur volgens hem geen probleem te zijn: „Er zijn aspiratiesystemen, rookmelders, warmtemelders met temperatuur ranges van 68 – 141 Celsius raden en zelfs thermografische systemen om vuur te signaleren. Ruwweg volstaan twee melders per 60-80 vierkante meter voor. Dit maakt de methode wel een goed alternatief voor technische ruimtes, waar het vaakst brand ontstaat.
Brandbron aanpakken
Brandpreventie door compartimentering is het lastigst op lang bestaande bedrijven. Maar ook daar kunnen varkenshouders met aerosol-blusmiddelen uit de brand geholpen worden. Dave Ringeling: „Pak een mogelijke brand bij de bron aan. In veel gevallen ontstaat brand juist in grote en kleine schakelkasten, bijvoorbeeld door sluiting. Een temperatuursensor in combinatie met een bulb-activator zorgt dat zo’n aerosolen-blussysteem geactiveerd wordt. Uit een kleine cilinder wordt het gas in de kast gespoten en dooft het vuur. Zo’n cilinder kan zo klein zijn als een rol Mentos.” Voor grotere ruimtes hebben de cilinders uiteraard een volwassener formaat.
Kanalen luchtwasser
Volgens Ringeling bestaan er zelfs mogelijkheden om kabelgoten op deze wijze te beveiligen en daarmee branddoorslag naar andere brandcompartimenten te beperken. Dat betekent ook dat de risicovolle aanvoerkanalen van de luchtwasser hiermee uitstekend zijn te beveiligen tegen branddoorslag. Vanzelfsprekend moet de luchtwasser dan eerst uitgeschakeld worden, voor het aerosolen-blussysteem geactiveerd wordt. Overigens zijn veel kanalen van luchtwassers wel degelijk uitgerust met kleppen die sluiten, in geval van brand. Zeker bij nieuwbouw wordt dit meegenomen.
Werking van aerosol
Een aerosol is een uiterst fijne nevel van vaste deeltjes in de atmosfeer. Blusstoffen gebaseerd op droge aërosol zijn colloïdale stoffen, welke van een vaste stof wordt omgezet in een condensed gas. Tijdens de transformatie ontstaat een droge grijze/witte nevel condensed aerosol. De droge aërosol die door de autonome bluscomponenten wordt gegenereerd, bestrijdt en blust het vuur niet door gebruik te maken van de methoden van verstikking (het wegnemen van de zuurstof) of koeling (het laten dalen van de temperatuur tot onder het vlampunt van de brandstof), maar door te reageren met de aanwezige vrije radicalen. Hierdoor stopt de verbrandingsreactie, zonder het zuurstofgehalte aan te tasten. De aërosol is opgebouwd uit deeltjes van microformaat. Dit heeft als voordeel dat het reactieve oppervlak groot is, waardoor de blusstof zeer effectief is. Het gevolg is dat er veel minder blusstof noodzakelijk is ten opzichte van andere blusstoffen.
Brandpreventie is niet goedkoop
Alleen met een aerosolen-blussysteem valt een uitslaande varkensbrand niet te voorkomen. Preventie en een goede aanpak bij de bron blijven aandacht vragen. Een goed, actueel actieplan is noodzakelijk. En wat sensoren, aan/uitschakelingen of automatische blussysteem betreft kun het qua regelingen en aansturingen zo gek en zo duur maken als je zelf wilt. Het is goed hiervoor eens echte deskundigen te raadplegen. Brandpreventie is niet goedkoop en premies voor brandschadepolissen worden steeds hoger, soms willen verzekeringen risicovolle projecten niet eens in dekking nemen!