Europa stemt over minder veetransporten
Aanleiding voor de motie zijn onder andere de meer dan 200 gedetailleerde verslagen die dierenrechtenorganisaties sinds 2007 hebben ingediend over de in hun ogen slechte omstandigheden tijdens de transporten van levende dieren in de Europese Unie (EU). Uit deze verslagen komt naar voren dat vrachtwagens vaak te vol zijn geladen, dieren niet rechtop kunnen staan, de temperatuur te hoog is en er te weinig drinkwater is.
Slachthuizen
Er wordt een aantal aanbevelingen gedaan om transport van levend vee te beperken: zo moeten er genoeg slachthuizen zijn, en moeten deze geografisch gezien een goede spreiding hebben. Volgens Jørn Dohrmann, een Deens politicus van de European Conservatives en Reformists en indiener van de motie, zijn er de afgelopen decennia steeds minder slachthuizen gekomen waardoor de transporttijden van boerderijen naar slachthuizen zijn toegenomen.
In de motie staat daarnaast beschreven dat het aantal transporten van levend vee grotendeels vervangen gaat worden door transport van vlees, karkassen, sperma en embryo’s. Door op deze manier het aantal transporten van vee te verminderen, is er automatisch minder dierenleed als gevolg van dierentransport.
Controle en monitoring
De motie benoemt ook dat de controle en monitoring van dierenwelzijn bij transport van levend vee zeer problematisch is. Er is geen universele methode van gegevensverzameling en veel landen controleren weinig. Het verschil in naleving zorgt voor een ongelijk speelveld tussen de landen van de Europese Unie. De motie roept daarom op tot betere monitoring met een zelfde manier van gegevensverzameling in alle landen van de EU.
Stop op export
Hazekamp (PvdD) wil dat de transporten buiten de EU verboden worden. „Zodra de dieren de EU-grens over zijn, wordt helemaal niet meer gecontroleerd hoe het met ze gaat en acht niemand zich nog verantwoordelijk. Dat is niet alleen wreed; het gaat om levende wezens met gevoel en bewustzijn, maar dit is ook in strijd met een uitspraak van het EU-hof”, aldus Hazekamp. Zover gaat de motie nog niet. In bilaterale verslagen moeten afspraken gemaakt worden met landen buiten de EU: deze landen moeten zich verbinden aan het niveau van dierenwelzijn dat binnen de EU gehanteerd wordt. Doen zij dat niet, dan mag er geen levend vee meer geëxporteerd worden naar dat land. In de praktijk betekent dit dat het aannemen van de motie grote gevolgen kan hebben voor exporterend Nederland.
Tekst: Henny Verhoeven
Henny Verhoeven is melkveehoudster in Keldonk. Ze studeerde milieukunde en volgt de politiek in Brabant en Den Haag op de voet.
Beeld: Ellen Meinen