Banken kunnen simpelweg niet genoeg aan zonnepanelen op daken verdienen
Crowdfunding financieringsplatform voor zonnepanelen op staldaken
Mede-initiatiefnemer Edwin Res van ZonnepanelenDelen vertelt: „Banken waren in het verleden welwillend om windmolenprojecten financieren. Maar vaak zijn de investeringen voor zonne-energieprojecten op bedrijfsdaken te klein om interessant te zijn. De banken hebben veel werk aan individuele aanvragen en kunnen er simpelweg niet genoeg aan verdienen.”
Vanaf 50.000 euro
Juist voor dit soort ‘kleine’ financieringen heeft ZonnepanelenDelen een format ontwikkeld waarbij de financieringen zijn gestandaardiseerd. Zo kan wel projectfinanciering vanaf 50.000 euro worden aangeboden. Hiermee wordt tot 98 procent van de individuele investeringen gefinancierd. De dakeigenaar moet zelf het overige financieren en kan de financiering gemakkelijk betalen uit de zonnestroomproductie. Voor vreemd vermogen van 200.000 euro tot 2 miljoen euro kan een ondernemer terecht bij het Zonfonds van ZonnepanelenDelen. „Dit fonds hebben we opgericht in samenwerking met de Rabobank”, vertelt Edwin Res.
Energie Service Company
Hij vervolgt: „De financiering kunnen we eenvoudig via een balansfinanciering regelen maar ook via een aparte ESCo (Energie Service Company). Dit is een speciale project bv die de boer zelf moet oprichten. Dit biedt onder meer mogelijkheden om zo’n zonnecentrale apart te verkopen en buiten een eventueel faillissement te kunnen houden.” Dit geeft de particuliere en bancaire investeerders in het platform ook de nodige zekerheden. ZonnepanelenDelen doet om die reden alleen zaken met solide partijen in de markt van de zonnepanelen.
Servicekosten van platform
Uiteraard moet de dakeigenaar contractueel betalen voor de financiering. Voor het bedrag van de crowdfunding ligt dit op 3,5 procent. Edwin Res: „Omdat we een totaaloplossing bieden, rekenen we ook servicekosten van ons platform, zodat men eenvoudig het zonne-energieproject kan beheren. Denk aan waarschuwingen bij tegenvallende productie, administratie van onderhoud en energieprijzen. Tevens kan men daar de rente over de uitgegeven obligaties overmaken. Voor de financieringen met het zonfonds bieden we nog scherpere tarieven, die liggen beduidend lager dan de genoemde 3,5 procent.”
Kapitaal
Zonnepanelendelen heeft inmiddels 70 succesvolle projecten in portefeuille. Daaronder bevinden zich tien boeren. „Via ons platform kunnen agrariërs dus eenvoudig tot 98 procent van hun zonne-energieproject financieren”, besluit Edwin Res. „De focus ligt bij ons op het financieren van projecten met zonnepanelen op daken. Maar we hebben inmiddels ook zonneparken via onze aanpak gefinancierd. Bij ons grootste project praten we over een geïnvesteerd kapitaal van 3 miljoen euro.”