Amerikaans onderzoek bevestigt dat varkenspest via voer kan verspreiden
De Kansas State University onderzoekt hoe de huidige variant van Afrikaanse varkenspest, Georgia, 2007, zich kan verspreiden in voer- en grondstofingrediënten. Het onderzoek is het eerste dat aantoont dat AVP kan worden overgedragen door de natuurlijke consumptie van besmet voer, terwijl er geen andere besmettingsbron aanwezig is. Hoewel voer- en grondstofingrediënten een minder erkende transmissieroute voor Afrikaanse varkenspest zijn, is dit volgens de onderzoekers een belangrijke besmettingsroute door de wereldwijde distributie van voeringrediënten en moet men overwegen om (grens)maatregelen te nemen.
Blootstelling voer
Onderzoekers ontdekten dat het niveau van het virus, dat nodig is om een infectie in een vloeistof te veroorzaken, extreem laag was. Dat duidt op een hoge besmettelijkheid van varkenspest via de orale route. Hoewel grotere concentraties van virussen nodig waren om infectie door voer te veroorzaken, zou de herhaalde blootstelling van besmette voeding tot een grotere risicofactor kunnen maken.
Door samen te werken met een statisticus waren de onderzoekers in staat om de kans op Afrikaanse varkenspestinfectie te modelleren wanneer varkens na verloop van tijd een besmette partij voer vraten. De kans op infectie nam dramatisch toe na zelfs tien blootstellingen of het verbruik van éé kilogram besmet voer. De rekenmodellen gaven een realistisch beeld hoe een besmetting via voer of vloeistof op een varkenshouderij kan verlopen.
Import voederingrediënten
De diervoederindustrie in de landen met varkenspest kunnen dus een risico vormen op verspreiding van varkenspest. Zo is het in China het gebruikelijk om geoogste gewassen op wegen te drogen. Die wegen zouden kunnen worden vervuild door het verkeer van vrachtwagens met geïnfecteerde varkens. Ook is het verwerken van voederingrediënten op besmette apparatuur een andere mogelijke verspreidingsbron. Miljoenen kilogrammen voeringrediënten worden volgens de onderzoekers geïmporteerd uit landen waar momenteel Afrikaanse varkenspest heerst.
Nu de universiteit van Kansas de overdracht van varkenspest via diervoeders heeft bevestigd en de orale dosis voor infectie heeft vastgesteld, zullen er maatregelen genomen moeten worden om dit risico te verminderen of te elimineren, inclusief chemische additieven, opslagtijd, warmtebehandelingen of andere stappen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Kansas State University