Column: Na 20 weken wachten eindelijk een iets hoger prijsje
Een iets hogere prijs. Meer dan dat is het niet. Deze week kwamen er 4 centen op de varkensprijs. Dat lijkt behoorlijk, maar het is eigenlijk toch een beetje schamele vertoning en lang niet toereikend om het tekort, dat een vleesvarkenshouder al maanden heeft, te compenseren. Wie de varkensmarkt volgt, weet heel goed dat deze prijsverhoging al maanden geleden had moeten worden doorgevoerd; gezien het aanbod en vraag van varkens. De positieve noot deze week is, naast een paar centen stijging, dat het marktevenwicht wel in het voordeel van varkenshouders dreigt door te slaan.
Deze prijsverhoging had al maanden geleden moeten worden doorgevoerd
Met deze paar centen prijsverhoging hebben de Nederlandse slachterijen het Duitse voorbeeld gevolgd, want ook zij moesten wel een plusje schrijven. Het Duitse aanbod is inmiddels namelijk gedaald tot 901.000 stuks, waarvan de slachtvarkens ook nog weer 0,1 kilogram lichter werden aangeboden. Je zou dan toch mogen verwachten dat een volgende stijging weer aanstaande is; ook al omdat de vleesprijs zoals zo vaak de verhoging van de vleesvarkensprijs volgt. Duitse Teleporc geeft ook hier weer het goede voorbeeld met een verhoging van plus 2 centen afgelopen vrijdag.
Het blijft opvallend dat de Nederlandse slachterijen zelden een prijsverhoging doorvoeren en altijd afwachten wat Duitsland gaat doen. Het grote verschil tussen Duitsland en Nederland is echter dat er in Duitsland nog daadwerkelijk wordt gehandeld met varkens; al is het in beperkte mate. De slachterijen ondervinden de druk en zijn daarom gedwongen om de prijs toch te verhogen. Een goede buur is dus beter dan een verre vriend. Want als we naar China kijken dan biedt dit land, door de nog steeds dalende varkensprijzen, voorlopig weinig ruimte om ons vlees duurder te verkopen. We zien in hetzelfde China wel dat de aanvoer van soja fors terugloopt. Is dit een teken van de werkelijke omvang van de AVP en creëert dit de kansen voor ons in de aankomende zomer?
Ondanks het gemopper onder varkenshouders, dat de prijsverhoging niet hoog genoeg is, sluit de Boerenvarkensprijs voor het eerst in weken hoger af en plust met 3 centen om 1,50 euro te noteren. Waarom slechts 3 centen? We hadden een paar weken geleden al een stapje gedaan van plus 1 cent.
Deense biggen worden aangeboden voor 55 euro
De Boerenbiggenprijs krijgt door de verhoging van de varkensprijs de verdere ruimte om te stijgen. Het aanbod is nog steeds krap en kan door de stijgingen nog wel eens krapper worden. De Deense biggen worden aangeboden voor 55 euro. Dit biedt dus ook voor de zeugenhouder perspectief. Wat misschien ook perspectief biedt, is dat meerdere handelaren op dit moment op zoek zijn naar nieuwe vaste relaties. De Boerenbiggenprijs stijgt tegen het licht van deze beloften met 1 euro naar 46,50 euro.