'Meneer Asscher als een kip zonder kop'

Afgelopen zondag 8 maart werd het programma WNL gepresenteerd door Charles Groenhuijsen met als gasten vicepremier Lodewijk Asscher en onder andere topkok Ron Blaauw. Deze laatste presenteerde zijn nieuwste trend, haute friture en culinaire hotdogs, geen gewone hotdogs maar een aangeklede braadworst in een zacht broodje, schrijft Harry Ketels in zijn vaste column.
„Maar let wel deze braadworst wordt gemaakt van varkensvlees en hij weet precies waar deze varkens vandaan komen, zo hij beweert. Dan leg je al een voorschot daarop als je dat niet weet en wat gebeurt er? Lodewijk Asscher kopt hem direct in en stelt dat hij daar heel blij om is vanwege de ‘bio-industrie’ met zijn groeihormonen en antibiotica.”
Diep en diep triest
„Ik wist niet wat ik hoorde, mijn lieve meneer Asscher, als een kip zonder kop anders heb ik er geen worden voor. Diep en diep triest hoe dit uit zijn mond volkomen ongenuanceerd maar weer de ruimte in geslingerd wordt.”
„Het maar gewoon weer neerzetten van een goed stukje vlees uit de intensieve veehouderij geproduceerd onder de hoogste eisen als het gaat om milieu, gezondheid en welzijn, als vlees uit de bio-industrie en direct in verband brengen met groeihormonen en antibiotica.”
Weet niet waarover hij praat
„Dat geeft aan dat deze man echt niet weet waar hij het over heeft maar het is al wel weer gebeurt. En als we één stap voorwaarts gedaan hebben, hebben we er nu weer drie achteruit gedaan. Dit is niet nieuw en niet voor de eerste keer en ik heb het in vorige columns al vaker geroepen en misschien wel tot vervelends toe.”
„We kunnen het op onze bedrijven zo goed doen als we willen. Maar zolang zelfs mensen met deze allure dit soort onzin uit zitten te kramen over onze sector is het effect van alle moeite die we doen om het ‘goed’ te doen nog geen 50 procent of misschien zelfs nog minder.”
Onbekend maakt onbemind
„Ik heb de term al eens vaker gebruikt maar ‘onbekend maakt onbemind’. Hier wordt misbruik van gemaakt en hier zullen we wat aan moeten doen vooral bij de jeugd, te beginnen op de scholen. Maar ook zal er beter geageerd moeten worden wanneer onwaarheden de media in geslingerd worden.”
„Er ligt dan ook een belangrijke taak om onze PR beter op orde te brengen. Ook Dijksma heeft zich hier recent nog over uit gelaten en zij was niet de eerste. Gerda Verburg en Henk Bleker waren haar voor gegaan.”
Harry Ketels is pluimvee- en varkenshouder in Didam met een pluimveetak tijdelijk in rust vanwege het Besluit Huisvesting Ammoniak. Hij was jarenlang als bestuurder actief in de branches mest, veevoeder en belangenbehartiging. Voor Pluimveeweb.nl bekijkt hij met een kritische bril de ontwikkelingen rond actuele onderwerpen.
Tekst: Ruben van Boekel