KDV: Biggen met de 'beste smaak genetica' zijn geboren
Samen met de varkenshouders registreert KDV zoveel mogelijk gegevens van geboorte tot de slacht van de varkens. Dit project is opgestart om er achter te komen wat de verschillen zijn tussen de rassen qua groei, spek- en spierdikte en uiteindelijk de kwaliteit. Het doel is om vast te stellen welk effect de keuze van genetica heeft op de vleeskwaliteit. Dit is uitgevoerd op grotere schaal en in een praktijksituatie.
De eerste varkens verwachten ze half maart 2019 bij Westfort. Daarna zal het nog ongeveer drie maanden duren voordat alle dieren geleverd zijn. Tijdens deze drie maanden zullen er bij Westfort continu testen uitgevoerd gaan worden, waarmee men onderzoekt welk ras het nu het beste heeft geproduceerd. Na deze tests zullen er verschillende testpanels ingezet worden om te proeven welk vlees het beste in de smaak valt. Dit alles wordt uitgevoerd in samenwerking met PIC.
KDV en Westfort hebben de mogelijkheid om dit project uit te voeren, omdat zij in 2017 gestart zijn met het volgen van de varkens van geboorte tot aan de slachtlijn door middel van RFID-chips.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Westfort
Bron: KDV