‘Hoge diergezondheidsheffing gesloten bedrijven met meerdere locaties’
Tot 2014 betaalden varkenshouders per geslacht of geëxporteerd varken, via het voormalige productschap, een bijdrage aan het diergezondheidsfonds. Uit dit fonds wordt door de sector een bijdrage geleverd aan de diergezondheidsmonitoring en krijgen veehouders een vergoeding wanneer hun bedrijf wordt geruimd bij dierziekte uitbraak (KVP, MKZ, AVP, Aujeszky). De afgelopen jaren waren er voldoende reserves en betaalden varkenshouders géén bijdrage aan het fonds. Afgelopen jaar is het punt bereikt dat het fonds weer moet worden aangevuld om zo over voldoende reserves te beschikken voor mogelijke calamiteiten. Het RVO initieert het aanvullen van de reserves.
Vervoer naar ander bedrijf
Het Besluit Diergezondheidsheffing van 25 november 2017 bepaalt dat de heffing plaatsvindt over het aantal dieren welke in 2018 uit de stal zijn afgevoerd. Daartoe haalt RVO gegevens uit de databank van het POV en Varkenspost. De Staatscourant van 7 december 2017 vermeldt verder dat varkens niet individueel worden geregistreerd. Wat wel geregistreerd wordt is wanneer de dieren het bedrijf verlaten, om vervoerd te worden naar een ander bedrijf of ten behoeve van slacht of export. Op basis van deze mutaties wordt 0,1967 cent per varken in rekening gebracht. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de diercategorieën.
Drie keer aangeslagen
„Door de vaststelling van het tarief in 2018 bestaat de mogelijkheid dat een varken in een gesloten bedrijf met drie locaties drie keer wordt aangeslagen (bijna 30 cent per dier te veel). Soortgelijke situaties kwamen eerder naar voren in de diergezondheidsheffing bij kalkoenhouders. Hier werden kalkoenbedrijven met opfok en afmestlocaties apart beoordeeld”, weet René Orbon. Hij heeft inmiddels navraag gedaan bij de RVO. „Daar werd me te verstaan gegeven dat RVO handelt conform de publicatie in de Staatscourant. En dat betekent vrij vertaald dat je voor elke verplaatsing wordt aangeslagen. Bij sommige bedrijven, die zeugen, de gespeende biggen en de vleesvarkens op aparte locaties hebben, wordt zo hetzelfde varken drie aangeslagen. Ik heb dit ook bij POV aangekaart. Van hen heb ik over deze kwestie nog geen reactie ontvangen. Pas als de varkenshouders de facturen hebben ontvangen, kunnen we zien hoe het RVO de diergezondheidsheffing daadwerkelijk berekent”, aldus Orbon. Hij adviseert varkenshouders in elk geval de heffing diergezondheidsfonds 2018 goed na te kijken.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Bergs Advies, Staatscourant, RVO.nl