Variatie in circulerende Mycoplasma hyopneumoniae stammen per bedrijf
Mycoplasma hyopneumoniae, ook wel bekend als de veroorzaker van enzoötische pneumonie, komt wereldwijd voor op varkensbedrijven. Het veroorzaakt o.a. een droge hoest, verminderde groei en een toegenomen voederconversie en kan een wegbereider zijn voor andere ziektekiemen.
Er bestaat een grote variatie in aanwezige Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyo) stammen. Zij verschillen in de mate waarin zij klinische verschijnselen en longletsels veroorzaken. Er zijn stammen die weinig tot geen ziekte veroorzaken (zgn. laagvirulente stammen) en ziekteverwekkende stammen (zgn. hoogvirulente stammen).
Onderzoek toonde reeds aan dat meerdere M. hyo stammen op één bedrijf kunnen voorkomen en dat ook individuele dieren met meerdere M. hyo stammen geïnfecteerd kunnen zijn. Door de Universiteit van Gent werd de relatie tussen de aanwezigheid van meerdere M. hyo stammen en de aanwezigheid van longletsels bij slachtvarkens onderzocht.
Opzet van het onderzoek
Er zijn 10 gesloten bedrijven gezocht met minimaal 100 zeugen waar M. hyo gevaccineerd werd. Naast een uitgebreide vragenlijst over de risicofactoren, zijn er van ieder bedrijf 3 koppels slachtvarkens onderzocht. Per koppel werden zoveel mogelijk longen gescoord aan de slachtlijn op
- aanwezigheid en uitgebreidheid van pneumonie (longontsteking)
- aanwezigheid van littekenweefsel (fissuren)
Na het slachten werden ook van iedere koppel 20 longhelften onderzocht. Zij werden gespoeld en er is getest of het spoelsel positief was op M. hyo DNA (nPCR). Indien de monsters positief waren, werd het genetisch materiaal van de M. hyo stam verder onderzocht. Er werd bepaald hoeveel verschillende M. hyo stammen er aanwezig waren per varken, per koppel en per bedrijf.
Vervolgens werd de relatie nagegaan tussen het aantal verschillende stammen en de ernst van de longletsels. Daarbij werden de groepen slachtvarkens ingedeeld in drie categorieën, volgens het aantal teruggevonden M. hyo stammen: één stam, twee tot zes stammen en meer dan zes stammen.
Resultaten
Van de 600 longspoelsels testten er nog 495 positief (82,5%) op M. hyo. In totaal werden 135 verschillende M. hyo stammen op de 10 bedrijven gevonden. Gemiddeld werden 7 verschillende M. hyo stammen teruggevonden per koppel slachtvarkens, met een minimum van 1 stam en een maximum van 13 stammen. Groepen met twee tot zes M. hyo stammen of met meer dan zes stammen vertoonden meer ernstige Mycoplasma-achtige letsels en er kwam meer longontsteking (pneumonie) en littekens voor in vergelijking met groepen slachtvarkens waarin slechts één M. hyo stam werd teruggevonden.
Tabel: Resultaten per categorie: prevalentie van positieve nPCR resultaten, gemiddeld aantal verschillende M. hyo stammen, prevalentie van pneumonie en fissuren, ernst van de Mycoplasma-achtige letsels
Conclusie
Er werden veel verschillende M. hyo stammen teruggevonden en koppels slachtvarkens met meerdere M. hyo stammen vertoonden een hogere prevalentie en ernst van de Mycoplasma-achtige letsels bij het slachten. Dit betekent dat het verminderen van het aantal M. hyo stammen op een bedrijf kan leiden tot een vermindering van de longletsels en tot een betere longgezondheid.
Referentie
Impact of diversity of Mycoplasma hyopneumoniae strains on lung lesions in slaughter pigs. Michiels A., Vranckx K., Piepers S., Del Pozo Sacristán R., Arsenakis I., Boyen F., Haesebrouck F. and Maes D. Veterinary Research (2017) 48:2