ForFarmers: Minder omzet maar hogere winst
De nettowinst steeg in 2014 met ruim 25 procent naar 39 miljoen. De directie stelt een dividenduitbetaling van 0,176 euro per aandeel voor. In 2013 was dat nog 0,136 euro.
Het bedrijf met 42 vestigingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België, is nog steeds de grootste voerfabrikant in Europa.
De komende jaren wil het voerconcern extra aandacht besteden aan interessante delen van de markt met groeipotentie. Voor de melkveehouderij, zeker in Noord-Nederland wordt een stevige groeispurt verwacht door het afschaffen van de quota. In de pluimveehouderij zijn de verwachtingen hoog gespannen rond de komst van het ‘Gildehoen’, terwijl ook grote varkensbedrijven als kansrijk gezien worden.
Aandeel ForFarmers-producten verhogen
Volgens de directie is het belangrijk dat het aandeel ForFarmers-producten op het boerenerf verhoogd wordt in het kader van het programma ‘Total feed’. Niet alles zal zelf meer geproduceerd worden, samenwerking met partners kan een goede oplossing zijn; „We hoeven niet altijd weer opnieuw het wiel uit te vinden.” Met Nutreco wordt al samengewerkt bij de inkoop van onder andere premixen, additieven en specialties, terwijl Agrifirm Plant partner is bij meststoffen, zaaizaden en gewasbescherming.
ForFarmers wil zich wel blijven richten op producten die direct gerelateerd zijn aan diervoeders. „Dat kan ook advisering zijn. Daarvoor vragen we geen geld maar dat moet worden terugverdiend door de levering van op maat samengestelde voeders. Voor een bedrijf van 80 melkkoeien kan dat een standaardoplossing zijn, voor een bedrijf met 1.000 koeien een oplossing op maat,” vertelde directeur Yoram Knoop bij de presentatie van de jaarcijfers in Lochem.
Beursgang in 2016
In de loop van volgend jaar wil ForFarmers het huidige handelsplatform voor certificaten omzetten in een officiële notering op de beurs Euronext. Onderzoek heeft volgens Knoop aangetoond dat de voordelen van het vrij verhandelen van (een deel van) de aandelen alle betrokkenen, van boer tot belegger, meer voordelen dan nadelen biedt.
„Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen mogen of willen niet investeren in een onderneming op coöperatieve grondslag. Bij een normaler beursgang gaat het om het aantrekken van extra kapitaal. Door de sterke financiële positie van ForFarmers is dat bij ons niet nodig. We kiezen daarom voor de zogenaamde ‘technische listing’. De slotkoers van het huidige handelsplatform, wordt de openingskoers op de beurs volgend jaar.”
Meerderheidsaandeel coöperatie FromFarmers
De directie van het voerconcern vreest niet de komst van investeerders die snel geld willen verdienen. „De coöperatie FromFarmers houdt een duidelijke meerderheid van 69 procent, al daalt dat percentage wel iets door verhandeling op het huidige platform.”
„Op de beurs willen we vanaf volgend jaar een degelijk aandeel zijn met een goed rendement in de steeds belangrijker wordende sector van voedselproductie. Mogelijke geïnteresseerde beleggers zullen juist onze verbondenheid met het boerenerf en met onze leden in Oost-Nederland waarderen. Dat zetten we niet op het spel, ook nu al 85 procent van onze omzet voor niet-leden is. Het hoofdkantoor zal ook gewoon in Lochem blijven.”
Blijven groeien door overnames
Komende jaren wil ForFarmers blijven groeien door het overnemen van bedrijven in de grotere landen van Europa en omgeving. Namen van bedrijven of landen worden niet genoemd. Uitgangspunt is dat het voerconcern in zo’n land één van de twee grootste voerbedrijven moet kunnen worden. Op dit moment komt 38 procent van de omzet uit Nederland, 32 procent uit Engeland, 22 procent uit Duitsland, 7 procent uit België en 1 procent van elders.
Het voerconcern, afgelopen jaren opgeschrikt door afnemers die niet konden betalen, zegt tegenwoordig strenger te bekijken of een klant geholpen kan worden; „Ons risicomanagement is aangescherpt.” De schade door de uitbraken van vogelgriep vorig jaar heeft het concern weten te beperken tot ongeveer 1 miljoen euro.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel, ForFarmers