Antibioticaresistentie neemt toe ondanks reductie varkenshouderij
De afname van de effectiviteit van antimicrobiële middelen blijkt uit een verslag op basis van gegevens uit 2017. EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis geeft aan dat het om een actueel probleem gaat: „Het laat zien dat we een wereld binnengaan waarin steeds vaker voorkomende infecties moeilijk worden of soms zelfs onmogelijk om te behandelen." Dit betekent, bijvoorbeeld, dat de Salmonella waarmee mensen besmet raken door voedsel, steeds vaker resistent is tegen antibioticaproducten.
Andriukaitis raadt ter bestrijding van antibioticaresistentie de One Health-aanpak van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aan. Hierin staat bijvoorbeeld dat de resistentie kan dalen door minder antimicrobiële middelen toe te passen. De EFSA constateert dat, wanneer lidstaten een strikt beleid voeren qua toedienen van antibiotica, de antimicrobiële resistentie bij dieren afneemt. Dat laten volgens EFSA de jaarlijkse rapportages van de Europese en nationale instanties goed zien en zouden dus als inspiratie voor andere landen moeten dienen.
In een reactie op de melding van ECDC en EFSA geeft COV-woordvoerder Dé van de Riet tegen het tijdschrift VMT aan dat Nederlands vlees gecontroleeerd antibiotica vrij in de winkelschappen ligt door de geldende wachttermijnen en curatieve inzet van antibiotica. Daarnaast zegt COV-woordvoerder dat de antibiotica die mensen gebruiken, niet zijn toegestaan in de dierzorg en dat het COV zich inzet voor het verminderen van antimicrobiële middelen. Overigens houdt ook Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) een wakend oog op het antibioticagebruik dat in 2017 was gereduceerd naar 63,4 procent. Het streven van de overheid is een reductie van 70 procent in 2019.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: EFSA, VMT