Het Beste Idee Van Varkensland gaat landelijk
Het Beste Idee Van Varkensland houdt in wat de titel zegt: een idee of innovatie presenteren waarmee de varkenshouderij zich over de gehele breedte kan verbeteren. In de drie vorige edities brachten varkenshouders, veeartsen en studenten ideeën in. Daarvan werden er steeds vijf geselecteerd voor de finale, waar de innovatieve visies werden gepresenteerd. Het publiek en een jury van deskundigen kiest de uiteindelijke winnaar. Vorig jaar was dat Fleur Bartels, projectleider Veehouderij bij LTO Noord met haar idee om energie op te wekken door slim gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens. Dit door het varken aan een apparaat te laten wroeten. De wrijvingsenergie die het varken daarmee produceert moet dan worden opvangen, net als bij een dynamo op een fiets.
Landelijk
In 2018 ontstond het plan om Het Beste Idee Van Varkensland landelijk uit te rollen. Dit wordt nu daadwerkelijk mogelijk gemaakt door steun van LTO Noord, de POV, Kennispoort Regio Zwolle, Rabobank en de provincie Overijssel. Volgens coördinator Ellen de Lange van VKON zorgt deze nieuwe richting ook voor een andere aanpak: „Samen met de partners hebben we drie kernthema’s geselecteerd. De Nederlandse varkenshouders mogen nu kiezen welk thema zij verder uitgewerkt willen zien. De drie thema’s zijn:
Circulair: de kracht van de kringloop;
Dierwelzijn: het varken centraal;
Voedselketen: duurzaam consumeren en produceren
Vervolgens mogen de varkenshouders en andere betrokken partijen zich melden met, in hun ogen, Het Beste Idee Van Varkensland. Uiteindelijk zullen vijf finalisten het idee in mei mogen pitchen tijdens de finale.”
Breder presenteren
Het project wil zich ook het hele jaar laten horen en aan een breder publiek. Ellen de Lange: „We willen dat Het Beste Idee Van Varkensland niet alleen blijft bij die ene avond. We willen de varkenshouderij inspireren en ook het publiek informeren over de innovatieve ontwikkelingen. Kortom, een grotere impact.”
Historie
Het evenement is in Overijssel ontstaan op initiatief van Coöperatie Varkensartsen en het VKON. Het initiatief werkt ook samen met de Slow Food Youth Network Academie. Dit is een interactief lesprogramma voor jonge mensen die actief zijn in de voedselsector. Vijf academici richten zich op de vraag hoe de varkenssector het brede publiek aan zich verbindt.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bron: Het beste idee van varkensland