'Aquapurga geen risico voor volksgezondheid'
Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in reactie op vragen van de SP. Tijdens de diverse inspecties bij Aquapurga zijn door de Inspectie SZW tekortkomingen geconstateerd, waarop handhavend is opgetreden. Maar er kon niet worden geconcludeerd dat er op dat moment ernstig gevaar voor personen was. Daarom werden de werkzaamheden niet stilgelegd.
Lozing op oppervlaktewater
Dijksma meldt verder dat er op een varkensbedrijf in Heeswijk-Dinther dat een installatie van Aquapurga gebruikte in 2013 bij een controle door Waterschap Aa en Maas een overschrijding van de vergunningsnormen is geconstateerd. Hierop heeft het bedrijf direct de lozing beëindigd en deze niet meer hervat. De overtreding is tijdig geconstateerd. Er is geen schade aan het milieu ontstaan.
Andere bedrijven waar mestverwerking met installaties van Aquapurga plaats vindt of heeft plaatsgevonden lozen volgens informatie van waterschap Aa en Maas niet op het oppervlaktewater. Op een aantal locaties zijn de mestverwerkinginstallaties nooit daadwerkelijk in gebruik genomen. Bij een installatie in Lithoijen wordt proefgedraaid. Daar vinden nog geen lozingen plaats, maar wordt bekeken of het proces voldoende wordt beheerst en het te lozen water aan de normen kan voldoen. Het water wordt vooralsnog opgevangen en als dierlijke meststof uitgereden over het land.
Subsidie
Aquapurga en de investeerders in het bedrijf ontvangen geen Europese subsidies, meldt de staatssecretaris verder. „Het is wel mogelijk dat bepaalde technische modules die het bedrijf verkoopt voor agrarisch ondernemers wel subsidiabel zijn. De subsidie wordt dan verstrekt aan de boer, niet aan het bedrijf AquaPurga of de investeerders", stelt Dijksma.
SP-Kamerleden Henk van Gerven en Eric Smaling hadden staatssecretaris Sharon Dijksma en minister Lodewijk Asscher om opheldering over de situatie bij mestverwerkingsbedrijf Aquapurga in Den Bosch.
Financiële problemen
Het bedrijf zou in financiële problemen zitten. De Tweede Kamerleden vroegen zich of het klopt dat de Inspectie SZW het bedrijf een waarschuwing en een boete heeft gegeven in verband met onveilige werkomstandigheden voor de werknemers.
De Kamerleden wilden weten hoeveel arbeidsongevallen er bij Aquapurga en bij de bijbehorende agrarische bedrijven bekend zijn. Ook wilden Van Gerven en Smaling weten of de installaties van Aquapurga risico's voor de gezondheid van omwonenden met zich meebrengt.
Tekst: Ruben van Boekel