Veevoergrondstofprijzen blijven stabiel
De tarwe-export door de VS blijft zeer teleurstellend verlopen vanwege de dure dollar. In Europa is het juist omgekeerd. Door de sterke dollar en de zwakke euro loopt de export als een trein en Europa is op weg ‘s werelds grootste tarwe exporteur te worden.
Het International Grains Council (IGC) en de Europese Commissie publiceerden deze week de eerste graanoogstprognoses voor het volgende seizoen. De belangrijkste conclusies zijn dat de eindvoorraden erg hoog blijven maar op wereldniveau wat krimpen en op Europees niveau wat groter worden.
Export steunt tarweprijs
Ondanks het grote aanbod zijn de graanprijzen hoog wat vooral veroorzaakt wordt door de export bevorderende lage koers van de euro. De export blijft de tarweprijs steunen. In seizoen 2009/2010 had de wereld ook een groot vergelijkbaar overschot aan tarwe.
De EU notering stond toen rond deze tijd op 120 euro/ton, in vergelijking met nu 185 euro/ton. Kopers van tarwe wachten af en kopen alleen wat ze echt op korte termijn nodig hebben. Voor de rest wacht de graanmarkt af wat de nieuwe oogst gaat brengen.
Prijzen tarwe, gerst en maïs
Op de fysieke markt werden de koersdalingen van de termijnmarkten niet geheel doorgerekend in de fysieke graannoteringen . Voor directe levering daalden de tarwenoteringen met 2 euro/ton, bleven de gerstnoteringen gelijk en steeg maïs met 1 euro/ton.
Voor de levering op termijn (nieuwe oogst) daalden de tarwe- en gerst noteringen met respectievelijk 5 en 2 euro/ton. De maïsnoteringen stegen op termijn met 2 euro/ton.
Marktinfo soja en raap
Het is nog vroeg in het seizoen op het Zuidelijk halfrond maar alles wijst erop dat er record gebroken gaan worden. De oogst in Argentinië is net gestart en in Brazilië maakt de oogst goede vorderingen. 59 procent van het areaal is inmiddels geoogst. Het aanbod van soja wordt dus meer dan groot genoeg en voorlopig wordt de prijsvorming vooral bepaald door de koers van de euro/dollar
Prijzen soja en raap
Met het wat sterker worden van de euro en het wat dalen van de sojanoteringen op de termijnmarkt kwamen de noteringen op de fysieke markt niet veel van hun plaats. Voor directe levering stegen de sojanoteringen 1 euro/ton en daalde raap met 1 euro/ton. Voor de leveringen op termijn daalde de soja- en raapnoteringen met respectievelijk 2 en 1 euro/ton.
Koers euro/dollar
Na de koersstijging van de euro vorige week zette ook deze week het herstel verder door. Op donderdag werd zelfs even een koers van 1,10 aangetikt. Op vrijdag 27 maart bereikte de koers euro/dollar een niveau van 1,0826 wat 0,0135 hoger is dan de week ervoor.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Susan Rexwinkel