Denen halen eiwit voor varkensvoer uit gras en klavers
Bij biologische varkens bevorderde het graseiwit de eetlust. De eiwitverteerbaarheid van het graseiwit bij voer met een laag eiwitgehalte bleek lager dan dat van sojaconcentraat. Verwacht wordt echter dat dit zal verbeteren bij voeders met een hoger eiwitgehalte. De tests bij slachtvarkens gingen in november 2018 van start. De resultaten worden pas in de loop van 2019 bekend. Dat meldt De Molenaar.
Commercieel is de productie van graseiwit waarschijnlijk enkel haalbaar voor de biologische productie. Er wordt een graseiwitfabriek gebouwd door een consortium van de Universiteit van Aarhus, een ingenieursbureau, een machinebouwer, een veevoedingsbedrijf en boeren. Ook worden er enkele kleinere projecten opgezet.
Het gras-klavermengsel wordt vers geoogst zodat het 100 procent van de droge stof en het eiwit behoudt. Het wordt geperst in een schroefperser. De perskoek wordt gebruikt als voer voor koeien of voor biogasproductie. De gewonnen eiwitten worden gefermenteerd en nadien worden de droge en natte fractie gescheiden via centrifuge. De natte fractie wordt benut voor biogasproductie en de droge fractie is een eiwitpasta met 30 tot 60 procent eiwit, die in varkens- en pluimveevoer kan verwerkt worden.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: De Molenaar