Fotoserie: Continue focus op efficiency en regie
Hij houdt ervan om getallen te analyseren. Het is de basis onder het varkensbedrijf van Jan Schoenmakers met 4.200 zeugen en 46.000 vleesvarkens. De zeugen houdt hij in Nederland. In België heeft hij in 15 jaar tijd een netwerk opgebouwd van eigen varkensbedrijven en voergeldconstructies.
![Jan Schoenmakers (44) is eigenaar van een aantal varkensbedrijven in zowel Nederland als België. Op zijn thuislocatie in Boxtel heeft hij in totaal 3.000 zeugen. In Berlicum houdt hij 2.000 opfokgelten en 850 zeugen. Op voergeldconstructie houdt hij nog 4](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/ff977bba6.-thumbnail.jpg)
![Na spenen voert Schoenmakers wekelijks direct zijn biggen naar België af. Bij onze zuiderburen heeft de Brabander zes bedrijven in eigendom en 12 voergeldadressen. In totaal houdt hij hier 19.000 gespeende biggen en 46.000 vleesvarkens, waarvan 19.000 ges](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/3bf2e4d68.-thumbnail.jpg)
![Door de ingevoerde dierrechten na de Herstructureringsweg van Van Aarsten ziet Schoenmakers er geen heil meer in om gespeende biggen en vleesvarkens in Nederland te houden. Hij denkt dat hij in België goedkoper biggen en vleesvarkens kan houden. In 1999 n](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/0059fe881.-thumbnail.jpg)
![Het bedrijf in Wijtschate is inmiddels vernieuwd en uitgebreid tot een locatie met 4.500 gespeende biggen en 9.000 vleesvarkens. Het bedrijf is daarmee van speenbig tot slacht zo goed als gesloten. Hij ziet dit als ideale bedrijfsgrootte voor zijn eigen B](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/e7304dbd0.-thumbnail.jpg)
![Op al zijn eigen locaties krijgen de dieren brijvoer. Door het grote aanbod van restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie en de kleinere vraag, levert in België brijvoer nog een groter financieel voordeel op volgens de Brabander. Zeker dicht tegen de](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/67b97b6d2.-thumbnail.jpg)
![De eerste paar dagen na het spenen krijgen de biggen alleen prestarter zoals in de kraamstal. Daarna krijgen de jonge dieren een rantsoen wat bestaat uit 75 procent aanvullend voer. Na twee weken wordt het percentage aanvullend voer teruggebracht tot 40 p](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/67fdb7676.-thumbnail.jpg)
![Met de brijvoerinstallatie is het mogelijk om restloos te voeren. De dieren krijgen vier voerbeurten per dag. Aan een lange voertrog krijgen de dieren de brijpap. Het gaat om onverwarmde brij. Bij de gespeende biggen haalt Schoenmakers een gemiddelde dagg](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/7850619b5.-thumbnail.jpg)
![De gespeende biggenstallen zijn uitgerust met volledig roostervloer. Voorin de hokken zijn gietijzeren roosters waar het mestgedeelte is en achteraan de kunststofroosters voor het liggedeelte. Het mestkanaal onder de gietijzeren roosters is gescheiden van](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/1095dba87.-thumbnail.jpg)
![De hokken bij de gespeende biggen hebben een afmeting van 2,25 meter breed en 6 meter diep. Elke afdeling telt 16 hokken met in totaal 720 biggen per afdeling. Via kanaalventilatie komt de frisse lucht via het voerpad de afdeling in.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/f14a7f468.-thumbnail.jpg)
![Naast het ontbreken van dierrechten en de goedkopere bijproducten hebben volgens Schoenmakers onze zuiderburen nog een aantal voordelen. „België hanteert de standaard Europese welzijnsnormen. Je mag vleesvarkens op 0,7 vierkante meter houden en je bent ge](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/4846c11e3.-thumbnail.jpg)
![De vleesvarkens houdt Schoenmakers dan ook op volledig roostervloer. Ook hier krijgen de dieren voer aan een lange trog. Evenals de gespeende biggen gaat het om vier voerbeurten per dag. De afmetingen van de hokken zijn 2,25 meter breed en 6 meter diep. H](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/26f884956.-thumbnail.jpg)
![Onder de voertrog is een grote open spleet. Schoenmakers zegt dat dit twee voordelen heeft: er is minder roostervloer nodig wat hem bouwkosten bespaart en met het reinigen kun je gemakkelijk de vaste mest verwijderen uit het hok.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/073b6b991.-thumbnail.jpg)
![Hij is overtuigd van dit huisvestingssysteem en past dit bijna standaard bij nieuwbouw toe. In combinatie met de luchtwasser is hij bij deze stallen 300 euro per vleesvarkensplaats kwijt. Dat is gemiddeld 100 euro goedkoper dan in Nederland. Hij noemt het](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/0fa12a493.-thumbnail.jpg)
![Zijn vleesvarkens verkoopt hij als borgen en gelten aan Vion in Nederland of Tönnies en Westfleisch in Duitsland. Een klein deel blijft in België. Aan Vion en Belgische slachterijen levert hij rechtstreeks aan Duitsland via een handelaar. „Met mijn Piétra](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/2359c9fe5.-thumbnail.jpg)
![Voor Jan Schoenmakers staat elke woensdag in het teken van zijn Belgische varkensbedrijven. Hij bezoekt meerdere bedrijven om bij elke locatie een rondje door de stallen te maken en met de mensen op het bedrijf de gang van zaken te bespreken. Zijn eigen B](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/dd5127ee6.-thumbnail.jpg)
![Op één bedrijf na, bestelt hij voor alle voergeldstallen droogvoer. Omdat het meestal gaat om kleine en verouderde stallen die zijn uitgerust met een simpel enkelvoudig droogvoercircuit, is droogvoer volgens hem de snelste en gemakkelijkste methode. Om go](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/4a11251b6.-thumbnail.jpg)
![Op zijn thuislocatie in Boxtel werpen wekelijks 200 zeugen. Elke donderdag voert hij direct na spenen de 2.400 biggen van zijn Nederlandse bedrijf af. Met een vrachtwagen verdeelt hij de speenbiggen over de verschillende bedrijven in België. Al de biggen](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/67a4d32e3.-thumbnail.jpg)
![Als de biggen ongeveer 23 kilo wegen, legt hij de dieren zelf op zijn eigen bedrijf op of hij plaatst ze bij één van zijn voergeldadressen. Hij past zoveel mogelijk all-in-all-out toe op alle bedrijven. De vaste kern van zijn eigen bedrijven met daar om h](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/6928c7600.-thumbnail.jpg)
![In België werkt Schoenmarkers op zijn eigen bedrijven met vijf bedrijfsleiders, waarvan er vier op zzp-basis werken. Bij zijn voergeldadressen ontvangen varkenshouders een vaste maandelijkse vergoeding per dierplaats ontvangen. „Na elke levering krijgen z](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/10c67bb99.-thumbnail.jpg)
![Zijn insteek is altijd geweest om een varken te produceren wat overal terecht kan. Om de varkens beter op de verschillende markten af te stemmen, zoekt hij zowel bij de voergeldstallen als op zijn eigen bedrijven de vleesvarkens voor de slachterij uit. „D](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/c43075692.-thumbnail.jpg)
![Jan Schoenmakers (44) is eigenaar van een aantal varkensbedrijven in zowel Nederland als België. Op zijn thuislocatie in Boxtel heeft hij in totaal 3.000 zeugen. In Berlicum houdt hij 2.000 opfokgelten en 850 zeugen. Op voergeldconstructie houdt hij nog 4](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/ff977bba6.-detail.jpg)
![Na spenen voert Schoenmakers wekelijks direct zijn biggen naar België af. Bij onze zuiderburen heeft de Brabander zes bedrijven in eigendom en 12 voergeldadressen. In totaal houdt hij hier 19.000 gespeende biggen en 46.000 vleesvarkens, waarvan 19.000 ges](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/3bf2e4d68.-detail.jpg)
![Door de ingevoerde dierrechten na de Herstructureringsweg van Van Aarsten ziet Schoenmakers er geen heil meer in om gespeende biggen en vleesvarkens in Nederland te houden. Hij denkt dat hij in België goedkoper biggen en vleesvarkens kan houden. In 1999 n](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/0059fe881.-detail.jpg)
![Het bedrijf in Wijtschate is inmiddels vernieuwd en uitgebreid tot een locatie met 4.500 gespeende biggen en 9.000 vleesvarkens. Het bedrijf is daarmee van speenbig tot slacht zo goed als gesloten. Hij ziet dit als ideale bedrijfsgrootte voor zijn eigen B](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/e7304dbd0.-detail.jpg)
![Op al zijn eigen locaties krijgen de dieren brijvoer. Door het grote aanbod van restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie en de kleinere vraag, levert in België brijvoer nog een groter financieel voordeel op volgens de Brabander. Zeker dicht tegen de](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/67b97b6d2.-detail.jpg)
![De eerste paar dagen na het spenen krijgen de biggen alleen prestarter zoals in de kraamstal. Daarna krijgen de jonge dieren een rantsoen wat bestaat uit 75 procent aanvullend voer. Na twee weken wordt het percentage aanvullend voer teruggebracht tot 40 p](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/67fdb7676.-detail.jpg)
![Met de brijvoerinstallatie is het mogelijk om restloos te voeren. De dieren krijgen vier voerbeurten per dag. Aan een lange voertrog krijgen de dieren de brijpap. Het gaat om onverwarmde brij. Bij de gespeende biggen haalt Schoenmakers een gemiddelde dagg](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/7850619b5.-detail.jpg)
![De gespeende biggenstallen zijn uitgerust met volledig roostervloer. Voorin de hokken zijn gietijzeren roosters waar het mestgedeelte is en achteraan de kunststofroosters voor het liggedeelte. Het mestkanaal onder de gietijzeren roosters is gescheiden van](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/1095dba87.-detail.jpg)
![De hokken bij de gespeende biggen hebben een afmeting van 2,25 meter breed en 6 meter diep. Elke afdeling telt 16 hokken met in totaal 720 biggen per afdeling. Via kanaalventilatie komt de frisse lucht via het voerpad de afdeling in.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/f14a7f468.-detail.jpg)
![Naast het ontbreken van dierrechten en de goedkopere bijproducten hebben volgens Schoenmakers onze zuiderburen nog een aantal voordelen. „België hanteert de standaard Europese welzijnsnormen. Je mag vleesvarkens op 0,7 vierkante meter houden en je bent ge](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/4846c11e3.-detail.jpg)
![De vleesvarkens houdt Schoenmakers dan ook op volledig roostervloer. Ook hier krijgen de dieren voer aan een lange trog. Evenals de gespeende biggen gaat het om vier voerbeurten per dag. De afmetingen van de hokken zijn 2,25 meter breed en 6 meter diep. H](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/26f884956.-detail.jpg)
![Onder de voertrog is een grote open spleet. Schoenmakers zegt dat dit twee voordelen heeft: er is minder roostervloer nodig wat hem bouwkosten bespaart en met het reinigen kun je gemakkelijk de vaste mest verwijderen uit het hok.](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/073b6b991.-detail.jpg)
![Hij is overtuigd van dit huisvestingssysteem en past dit bijna standaard bij nieuwbouw toe. In combinatie met de luchtwasser is hij bij deze stallen 300 euro per vleesvarkensplaats kwijt. Dat is gemiddeld 100 euro goedkoper dan in Nederland. Hij noemt het](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/0fa12a493.-detail.jpg)
![Zijn vleesvarkens verkoopt hij als borgen en gelten aan Vion in Nederland of Tönnies en Westfleisch in Duitsland. Een klein deel blijft in België. Aan Vion en Belgische slachterijen levert hij rechtstreeks aan Duitsland via een handelaar. „Met mijn Piétra](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/2359c9fe5.-detail.jpg)
![Voor Jan Schoenmakers staat elke woensdag in het teken van zijn Belgische varkensbedrijven. Hij bezoekt meerdere bedrijven om bij elke locatie een rondje door de stallen te maken en met de mensen op het bedrijf de gang van zaken te bespreken. Zijn eigen B](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/dd5127ee6.-detail.jpg)
![Op één bedrijf na, bestelt hij voor alle voergeldstallen droogvoer. Omdat het meestal gaat om kleine en verouderde stallen die zijn uitgerust met een simpel enkelvoudig droogvoercircuit, is droogvoer volgens hem de snelste en gemakkelijkste methode. Om go](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/4a11251b6.-detail.jpg)
![Op zijn thuislocatie in Boxtel werpen wekelijks 200 zeugen. Elke donderdag voert hij direct na spenen de 2.400 biggen van zijn Nederlandse bedrijf af. Met een vrachtwagen verdeelt hij de speenbiggen over de verschillende bedrijven in België. Al de biggen](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/67a4d32e3.-detail.jpg)
![Als de biggen ongeveer 23 kilo wegen, legt hij de dieren zelf op zijn eigen bedrijf op of hij plaatst ze bij één van zijn voergeldadressen. Hij past zoveel mogelijk all-in-all-out toe op alle bedrijven. De vaste kern van zijn eigen bedrijven met daar om h](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/6928c7600.-detail.jpg)
![In België werkt Schoenmarkers op zijn eigen bedrijven met vijf bedrijfsleiders, waarvan er vier op zzp-basis werken. Bij zijn voergeldadressen ontvangen varkenshouders een vaste maandelijkse vergoeding per dierplaats ontvangen. „Na elke levering krijgen z](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/10c67bb99.-detail.jpg)
![Zijn insteek is altijd geweest om een varken te produceren wat overal terecht kan. Om de varkens beter op de verschillende markten af te stemmen, zoekt hij zowel bij de voergeldstallen als op zijn eigen bedrijven de vleesvarkens voor de slachterij uit. „D](https://www.pigbusiness.nl/site/assets/files/0/18/727/c43075692.-detail.jpg)
Lees zijn hele verhaal in het vakblad Pig Business van donderdag 2 april.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ruben van Boekel