Agri Facts wil rectificatie cijfers over vleesconsumptie en klimaat
Volgens de poster van True Food Price Coalition levert het duurder maken van vlees met 2 euro per kilo veel milieuvoordeel op. Een verhoogde vleesprijs zal volgens de organisatie zorgen voor een vermindering van de vleesconsumptie met 18 procent, wat overeenkomt met 130 miljoen kilo vlees. Dit zou 2.000 miljoen kg CO2-reductie geven, wat overeenkomt met 300.000 keer met een auto rond de wereld rijden. De ‘water savings’ zouden 20 miljard liter bedragen en de besparing op landgebruik 1400 km2.
Vleesconsumptiecijfers
STAF stelt dat de cijfers op basis van de carbon footprints van Blonk Consultants kunnen worden gereproduceerd. Het vleesconsumptiecijfer (110 gram vlees per dag) dat Blonk Consultants hanteert, komt volgens de referenties in het rapport uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM. In de berekeningen van Blonk Consultants zijn genoemde bevolkingsgroepen, zoals kinderen en ook vegetariërs, buitenbeschouwing gelaten. Uitgaan van een vleesconsumptie van 40,15 kilo per jaar inclusief babies, kinderen, vegetariërs, veganisten, hoogbejaarden, is onjuist.
Streng dieet
De poster gaat daarnaast uit van dat alle Nederlanders 18 procent minder vlees eten en dat niet compenseren met andere voedingsmiddelen. Met andere woorden: heel Nederland wordt massaal op een streng dieet gerekend. Dit is verre van realistisch. Blonk Consultants hanteert volgens STAF dan ook een aparte cijferset voor consumenten die vlees vervangen door compenserende producten om zo tot een dieet te komen dat voldoende voedingsstoffen bevat.
Blonk Consultants gaat in dat geval uit van een kleiner effect van verlaging van de vleesconsumptie: afname effect met kwart op de CO2-footprint en 35 procent op het landgebruik. De water footprint van het menu neemt dan toe: van 130,3 liter bij een menu mét vlees naar 142,3 liter voor een evenwichtig menu zonder vlees.
Waterverbruik
Stichting Agrifacts concludeert dat True Food Price Coalition de vermindering van de vleesconsumptie met 20 procent overschat, de CO2 reductie met 40 procent en het landgebruik met 70 procent. De coalitie slaat de plank volledig mis bij de ‘water savings’. Er zijn geen ‘savings’, maar een toenemend waterverbruik bij een evenwichtig vegetarisch dieet. Samengevat gaat volgens STAF om een afname van 1,4 megaton aan broeikasgassen (in CO2-eq). Dit is ongeveer 0,7 procent van de totale broeikasgassenuitstoot van Nederland.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Twitter
Bron: STAF