'Mondiaal antibioticagebruik stijgt explosief'
De Volkskrant schrijft vandaag dat een groep Amerikaanse onderzoekers dit voorspelt in een onlangs verschenen studie in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Op basis van het wereldwijde antibioticagebruik in 2010 berekenen zij per land hoeveel meer medicijnen er in 2030 aan veevoer zullen worden toegevoegd.
Verandering gaande
„In landen met een groeiende middenklasse worden mensen steeds rijker, waardoor ook de vraag naar vlees toeneemt”, zegt Thomas van Boeckel van Princeton University, hoofdauteur van het artikel. „Om aan die groeiende vraag te voldoen, komen er niet alleen meer veehouderijbedrijven bij, maar neemt ook de intensivering op die bedrijven toe.” Van Boeckel waarschuwt dat vooral het gebruik van antibiotica in het veevoer zal stijgen.
De onderzoekers presenteren hun studie als een waarschuwing, zegt Boeckel. „Onze schattingen zijn niet perfect, omdat antibioticagebruik niet overal goed wordt bijgehouden. Het kan dus zijn dat de uitkomsten per land afwijken. Maar wat wel zeker is, is dat er een wereldwijde en grootschalige verandering gaande is.”
Nederlands gebruik gehalveerd
In Europa en Nederland zijn antimicrobiële groeibevorderaars al sinds 2006 in het veevoer verboden. Het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij is sinds 2009 zo sterk gedaald dat ons land inmiddels van grootste gebruiker veranderd is in een twaalfde plek op de lijst van grootgebruikers in de EU-lidstaten. Nederland wist in de periode 2010-2012 het antibioticagebruik in de veehouderij te halveren.
Het gemiddelde antibioticaverbruik in de Nederlandse zeugenhouderij en vleesvarkenshouderij is respectievelijk 10,9 en 5,7 dierdagdoseringen. In de humane gezondheidszorg haalt ons land 4,1 dierdagdoseringen. In de EU gebruikt de humane zorg 7,8 dierdagdoseringen.
Tekst: Ruben van Boekel