NVWA gaat strenger controleren en handhaven op spelmateriaal voor varkens
Boeren die na de herinspectie nog steeds niet aan de regels voldoen, kunnen worden gekort op de betaling van eventuele landbouwsubsidies. Tevens moeten deze varkenshouders de kosten van de herinspectie zelf betalen. Vanaf september worden er boetes uitgedeeld aan varkenshouders die niet aan de regels voldoen.
Europese regels schrijven voor dat varkens permanent moeten kunnen beschikken over voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen. De Europese Commissie heeft de eisen waar dit materiaal aan moet voldoen onlangs verder uitgewerkt.
Om varkenshouders te ondersteunen bij het naleven van de regels heeft Wageningen Universiteit een interactieve brochure gemaakt waarin alle regels uitgelegd worden. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft varkenshouders ook al gewezen op deze nieuwe brochure. De brochure bevat veel informatie die varkenshouders helpt om aan de voorwaarden te voldoen.
Eisen hokverrijking varkens
Varkens moeten permanent beschikken over voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen. Alleen een ketting en bal als hokverrijkingsmateriaal is bijvoorbeeld niet voldoende. Dit komt namelijk niet tegemoet aan alle behoeften van een varken.
Hokverrijking voor varkens moet aan 9 eisen voldoen. Hokverrijking moet veilig zijn. Het aangeboden materiaal moet de volgende eigenschappen hebben: eetbaar, kauwbaar, wroetbaar en afbreekbaar. Daarbij moet het materiaal vernieuwend, bereikbaar, beschikbaar en schoon zijn. In de brochure worden deze eisen verder uitgelegd.
Nestmateriaal zeugen en gelten
Naast de algemene eisen voor hokverrijking voor varkens moeten zeugen en gelten (varkens die voor het eerst drachtig zijn) in de laatste week voor het werpen beschikken over voldoende en adequaat nestmateriaal. Dit is ook een Europese wettelijke eis. Het nestmateriaal kan stro zijn, maar ook een jutezak die bij de kop van de zeug wordt opgehangen, kan voldoen aan de behoeften van de zeug. Inspecteurs van de NVWA letten er bij inspecties op dat het materiaal goed bereikbaar en bruikbaar is.
Download hier de interactieve brochure van de Wageningen Universiteit over hokverrijking